Destacados

Postgrado de experto universitario en fallas y creatividad

Desde el Institut de Creativitat i Inovacions Educatives de la Universitat de València, han organizado un postgrado de experto universitario en Fallas y Creatividad, en su primera edición, para que sirva de herramienta multidisciplinar en el estudio de esta manifestación cultural y única que suponen las Fallas:

Ahir 31 de Maig la Universitat de València va aprovar el Títol d’Expert Universitari en Falles i Creativitat, a proposta de l’Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives i el Departament de Sociologia i Antropologia Social de la mateixa Universitat. Un títol necesari, ja que les Falles constitueixen una manifestació cultural i festiva de primer ordre, profundament arrelada a la cultura valenciana i a la seua identitat, i repleta dactivitats culturals enriquidores per al conjunt de la societat, tant a nivell cultural, econòmic i social. La possible declaració de les Falles a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO també precisa d’uns estudis universitaris específics sobre les Falles, per tal d’aprofundir en el seu coneixement i recerca.

El títol de postgrau aprovat, que eleva l’estudi de les Falles a rang universitari, serà codirigit pels professors Gil-Manuel Hernàndez i Ricard Ramon, de la Universitat de València. El títol planteja la necessitat d’uns estudis d’especialització de nivell universitari sobre les Falles, per a estudiar-les a fons realitat i fomentar la formació de professionals de diversos àmbits, com ara turisme, art, gestió cultural, professionals de museus i cents festius, artistes fallers, titulats del Cicle Formatiu Superior d’Artista Faller, llicenciats en Belles Arts, historiadors, sociòlegs, mestres, pedagogs, dissenyadors, il·lustradors, artistes d’altres àmbits, així com persones interessades en aprofundir en la cultura fallera. En el seu exercici professional podran aplicar estos coneixements per a desenvolupar nous projectes d ́interacció social, cultural i econòmica en la festa fallera, fomentant el seu desenvolupament futur per convertir-la, encara més, en un triple eix fonamental per a la vida social, econòmica i cultural de València, amb totes les implicacions i beneficis que això comporta.

El Títol d’Expert Universitari en Falles i Creativitat, que s’impartirà en valencià, té com a principals objectius:

* Conèixer la cultura fallera amb profunditat, especialment en la seua vessant creativa.

* Aprofundir en el coneixement de les relacions i les possibilitats econòmiques, socials i culturals de present, i especialment de futur, de la festa i la cultura fallera.

* Estudiar la història i el present de les Falles per ajudar a desenvolupat-les en les seus més diverses vessants, especialment en la seua dimensió de patrimoni cultural.

* Capacitar a l ́alumnat per generar activitats de dinamització, promoció i difusió de la festa fallera, de cara a la seua projecció professional en este àmbit o àmbits afins.

El títol de postgrau consta de 15 crèdits articulats en tres grans blocs docents de 5 crèdits cadascú:

* Art, festa i experiència estètica

* Falles, creació i creativitat

* Falles, societat i patrimoni

Com a eixides professionals es destaquen els diversos àmbits professionals vinculats a les Falles, del sector del disseny i la creació de falles, així com els àmbits vinculats al turisme, activitats sòcioculturals i gestió cultural, a més d’activitats artístiques i associacionisme en general.

Entre els docents hi ha professors de reconegut prestigi com Romà de la Calle, Antonio Ariño, Ricard Huerta, Rosa Yagüe, Pau Rausell, Jesús Peris, Jesús Català, Pedro García Pilán, Maria Amparo Alonso, Maria Dolores Soto o José Maria Nàcher, estudiosos de les Falles com Ricard Català, Vicent Borrego, Josep Lluís Marin, Antonio Herrero, Joan Castelló, Antoni Colomina, Lluís Mesa, Frederic Oriola, José Martínez Tormo, Rafael Solaz, Javier Mozas, Rubén Tello o Iván Esbrí, entre d’altres, i artistes fallers com Víctor Valero, Paco Pellicer o Marisa Falcó.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter