Destacados

Boceto Falla Reino de Valencia-Ciscar 2016, de Carlos Carsí

Tradicions nadalenques. Pau, amor i felicitat. ¡I una porra! El Nadal s’ha convertit en el moment de l’any triat per a tornar‐se carabassa i deixar-se portar per la febra del consum en massa.

Vaja, que ens lleven els “quarts” en les festes. I també la llínia, la salut i la pau, en este cas la mental. Seriosament, ¿qué estem celebrant?

El centre i remat de la falla està compost per un especial Pare Noel. En este cas es un poc pispa i en conte de deixar regals al chiquet aprofita per a afanyar tot el que agarra en la casa. I és que, en Nadal, ens deixem robar la cartera per l’esperit nadalenc.

Les grans campanyes dels centres comercials són espectaculars, sobretot per les sifres de vendes espectaculars que han de conseguir per a cobrir gastos. Ací vorem a un parell de dependents del Carreful disfrassats de personages medievals intentant vendre un joc de construcció de castells a un jove, que està més interessat en l’anunci d’un videojoc en que veem a una neumàtica model. «Lo vull embolicat per regal, i a d’ella també”. ¡Com han canviat els chiquets!

Papa Noel és el carter, jou, jou, jou. Pero en conte de regals, este pobre home arriba espantat pels verdaders “regals” de nadal: FACTURES. Totes les factures de les compres, les devolucions, els enviaments equivocats, els paquets facturats, les multes de tràfic per aparcar en segona fila mentres es fan les compres…

La casa de la yaya. Un lloc de malson o el paraís, segons gustos. Galtes ruborisades per pessics, budells a punt del colapse per pesadíssims plats indigeribles o lo millor, reaccions anafilàctiques per menjars que has hagut d’engolir obligat per eixa plàcida anciana…

La loteria de Nadal és una atra d’eixes “benediccions” del Nadal. Ací vorem un pobre faller a qui li han colocat paperetes de qualsevol tipo. Perque tots fan paperetes… Falles, associacions culturals, bars, restaurants, clubs de llumenetes. Ahí si que te toca “la Grossa” de Nadal.

I la Missa del Gall, en este cas convertida en Missa del Tito, puix el pobret no vol acabar en la taula de la yaya en la nit de Nadal i s’acollix “a sagrat” com en l’Edat Mija a un monge sorprés.

BOCETO FALLA REINO DE VALENCIA-CISCAR

ARTISTA: CARLOS CARSÍ

LEMA: ¡FELIZ FALSEDAD!

SECCIÓN 3B

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter