Destacados

Maqueta y boceto Falla Plaza Pintor Segrelles 2014, de José López

«¿Cómo están ustedes?» es el proyecto de José López para la Plaza del Pintor Segrelles, en el que cuenta con la colaboración de Carlos Benavent en el diseño y de Javier Tejero en el guión.

BOCETO FALLA PLAZA PINTOR SEGRELLES

ARTISTA: JOSÉ LÓPEZ «SELFA»

José López Ibañez, nascut en 1976 a Picassent. La seua passió pels monuments, i per l’ofici d’artista faller es plasmà des que acabe el col·legi, i va entrar a treballar al taller de Paco López, durant els anys que va estar treballant com a empleat d’artistes fallers ha visitat altres grans professionals com: Vicente LLacer o Jacinto Muñoz entre altres.
L’any 2001 es va convertir en artista faller en aprovar l’examen d’accés a la professió. A partir d’eixe moment va començar a recórrer València plantant falles infantils, en 2006 plantà la falla infantil especial d’Arxiduc Carlos Chiva. Del 2007 al 2009 va tornar al taller de Paco López on va col·laborar en la planta de la falla Convent Jerusalem. En 2009 es comprà el taller on treballa actualment en la població valenciana de Picassent.
La falla que més ha disfrutat del seu art com a artista ha sigut Carrera Malilla en la que porta 9 anys plantant.
Enguany dóna el bot a una falla de 1ºB, un projecte ple de cares conegudes en el món faller li acompanyarà en esta nova travessia. Una falla amb què pretén donar-se a conéixer davant del mon faller. La nostra falla a confiat en ell, i segur que no ens defraudara.

LEMA: ¿CÓMO ESTÁN USTEDES?

SECCIÓN 1B

El circ ha sigut sempre una forma clàssica de diversió, tant per a xiquets com per a adults.
Les actuacions en el circ es regixen sempre segons unes normes establides i hi ha uns números que són típics en esta sort d’espectacle: El cap de pista, els pallassos, el domador de lleons, els elefants i diversos animals més o menys exòtics, equilibristes, contorsionistes, mags, etc…
Curiosament, la vida sempre s’ha comparat amb el circ o amb molts dels números que en este succeïxen, així, la quotidianitat, la política, els successos, la societat es relacionen amb el que succeïx davall la carpa.
La falla que proposa José López Ibañez per a la comissió Pintor Segrelles part de l’estètica i el món del circ per a criticar diverses situacions actuals, clarament reconoscibles al llarg del monument. En el centre de la falla es disposen tres grans rematades en composició piramidal que representa al trio clàssic de pallassos que ens hem acostumat a veure des de xiquets: El pallasso seriós i llest, el pallasso bovo i el pallasso trist. Cada un d’estes tres rematades tindrà una simbologia, així, el pallasso seriós representa a la Comunitat Europea, el bovo a Espanya i el trist a València.
La base de la falla, serà un aldarull de notes musicals, estreles, cotons de sucre i diversos objectes relacionats amb el circ on es donarà pas a la crítica àcida i irònica que no deixarà indiferent a ningú de què entren a visitar la nostra falla.
Sense més, passen i vegen el major espectacle del món…
FRONTAL: Apareixerà un mestre de circ, amb un pur en la boca, abillat amb casaca roja i maquillat de blanc invitant a entrar al major espectacle del món.
PISTA 1 – l’ELEFANT DESAFIANT: Un elefant amb un otòfon de sord i vestit de banquer. Representa a l’antiga i obsoleta banca espanyola que no escolta.
PISTA 2 – LI GRAND MIM: En l’escena apareixerà Montoro amb frac (de cobrador) reclamant els diners a tres mones que estan fent el gest de veure, sentir i callar. Les tres mones vestides de fallers estaran indicats com: JCF, Assemblea de Presidents i Agrupacions.
PISTA 3 – EL MAG: Un sinistre mag amb un voltor en el cap disfressat de colom saca del seu barret tot el que créiem desaparegut i que ara apareix per art de màgia: Retalls, hipoteques, penúries, independentismes, rescats, intervencions, corrupció… Un espectador, sorprés ho observa i ensenya els
forros buits dels seus butxaques, en els dos forros posarà: Res per ací… res per allà.
PISTA 4 – PALLASSOSPITAL: Un pallasso vestit amb bata de metge, plora mentres fa la maleta per a anar-se per culpa dels retalls fets en este sector. Mentrestant, en un llit d’hospital un xiquet malalt ho reclama. Al costat del llit un polític sense gens de gràcia (amb nas de pallasso) intenta entretindre el xiquet en lloc del pallasso amb dos titelles, un titella serà un feix de bitllets i l’altre unes tisores.
POSTERIOR – EL CIRC DELS SENTITS: La posterior estarà decorada amb 6 casetes típiques de fira disposades en forma de U, en cada una apareixerà un personatge que donarà lloc a un dels 5 sentits més un sext. Al seu torn, en cada caseta hi haurà un forat, perquè l’espectador meta la mà i sense veure, toque algun objecte representatiu que li faça al·lusió al que està observant:
NINOT EXPOSICIÓ: Sorpresa

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter