Destacados

El 19 y 20 de noviembre tendrán lugar les converses Les Falles, a la Nau

Les converses Les Falles, a La Nau, organitzades pel Fòrum de Debats de la Universitat de València i l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), proposen enguany reflexionar sobre el model organitzatiu de la festa fallera al cap i casal: si cal mantindre l’actual model jeràrquic i dependent del poder polític o si és possible apostar per altres sistemes d’organització, més oberts a la participació dels mateixos fallers i menys dependents del poder polític municipal.

La novena edició d’estes jornades es faran els dies 19 i 20 de novembre de 2013, a les 19.30 hores, a l’edifici històric de la Universitat de València, i compten amb la col·laboració del Gremi Artesà d’Artistes Fallers, la Interagrupació de Falles de València, la Unió d’Agrupacions de Falles del Cap i Casal, la Universitat Politècnica de València i el Museu Valencià d’Etnologia.

Els canvis socials i econòmics dels últims anys (crisi econòmica, pujada de l’IVA cultural, finançament alternatiu de les comissions, implicació en els problemes del barri…), que en alguns casos inclús han fet perillar algunes de les pràctiques festives habituals, exigixen revisar plantejaments per a poder donar respostes adequades als reptes que afronta la festa en el segle xxi.

Amb el lema genèric La Governança de les Falles es vol plantejar si el model de la Junta Central Fallera continua tenint vigència quan es compliran 75 anys que es va crear, o si, per a afrontar els nous reptes de la festa en el segle xxi, és necessari buscar altres models més dinàmics, descentralitzats i amb més autonomia del poder polític, com ja hi ha en altres festes o inclús en les falles d’altres poblacions de la Comunitat Valenciana.

La primera conversa, que es farà el 19 de novembre a les 19.30 hores i moderarà la periodista Montse Català, versarà sobre Festa i participació al territori faller, amb la participació de José Manuel Benet (expresident de la Junta Local Fallera de Xàtiva), Ferran Martínez (directiu de la Falla Cronista Beguer i exmembre de la Junta Local Fallera de Torrent), Pasqual Molina (president de l’Associació Cultural Premi Iaraní de Gandia) i Josep Nos (president de la Federació de Falles de Borriana).

Amb el títol genèric L’administració de la festa al cap i casal, la segona conversa, que es farà el 20 de novembre a les 19.30 hores, serà moderada pel periodista Daniel Borràs i comptarà amb la participació de José Luis Font Barona (faller i advocat), José Vicente Marco (membre de la Falla Santa Maria Micaela-Martí l’Humà), Lluís Mesa (president de la Falla Universitat Vella i gestor cultural) i Sofia Parra (presidenta de la Falla Sant Vicent de Paül-Diputada Clara Campoamor).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter