Destacados

Les Falles, a la Nau debaten quin model de festa fallera es vol per al segle XXI

Les converses Les Falles, a la Nau, organitzades per la Universitat de València i l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), debatran enguany quin model de Falles és el que els seus protagonistes, els fallers i els diferents sectors directament implicats, volen per a la festa més representativa de la ciutat de València.

En la seua sèptima edició, que es farà els dies 12 i 13 de desembre a les aules de l’edifici històric de la Universitat, al carrer de la Nau, les converses Les Falles, a la Nau han aprofitat dos temes de recent actualitat, com són la proposta de trasllat de la festivitat del 19 de març i la pujada de l’IVA al 21%, per a plantejar si és convenient o no introduir canvis i plantejar noves estratègies en una festa que es basa en la tradició i que, a més, ha iniciat el procés perquè la UNESCO la declare patrimoni cultural immaterial de la humanitat.

Eixa concepció de la festa com a patrimoni cultural s’enfronta al model que en planteja la utilització i modificació per atraure turisme, el model d’una festa cultural amb un IVA reduït enfront del model amb l’aplicació de l’IVA de tipus general. Però el debat sobre la festa també afecta l’organització, amb el model d’interagrupacions enfront del de la Junta Central Fallera, la presència o no d’altres municipis, una organització horitzontal liderada per la ciutadania enfront d’una organització vertical liderada per l’administració. I, finalment, el debat sobre el model de festa també està present en el sector professional dels artistes fallers, amb una concepció com a indústria cultural enfront d’una visió més artesanal.

Davant d’esta indefinició del model més adequat per a la festa fallera, els promotors de les converses Les Falles, a la Nau han reunit representants i experts de tots els sectors implicats perquè, a partir de la reflexió i el debat, presenten les seues propostes i plantejaments de futur.

En la primera de les jornades, el 12 de desembre, dedicada a El(s) model(s) de festa, intervindran José Giménez (president de la Falla Cuba-Literat Azorín), Raimundo Gómez (faller, membre de la Falla Corretgeria-Bany dels Pavesos), José Palacios (vicepresident de la Federació d’Hostaleria de València) i Francesc Cabañés (gestor cultural, cap d’Investigació Etnològica i Cultura Tradicional del Museu Valencià d’Etnologia). Com a moderador actuarà José Martínez Tormo, gestor cultural, faller i membre de l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF).

Una indústria plural serà el tema que es plantejarà en la segona jornada, el dijous 13 de desembre, amb la participació de Rosa Yagüe (professora del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat de València-Estudi General), Antonio Herrero (tècnic de gestió cultural), Enrique Burriel (artista faller) i Anna Ruiz i Giovanni Nardin (artistes plàstics). El periodista Daniel Borrás, cap de cultura del diari El Mundo a la Comunitat Valenciana, actuarà com a moderador.

Les jornades, que començaran a les 19.30 hores a l’edifici del carrer la Nau de la Universitat de València, tenen el patrocini del Gremi Artesà d’Artistes Fallers, la Interagrupació de Falles de València, la Unió d’Agrupacions del Cap i Casal, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Internacional Menéndez Pelayo de València i el Museu d’Etnologia de la Diputació de València.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter