Destacados

Cloenda de les Cinquenes Xarrades de Cultura de la Falla Pere Cabanes-Joan XXIII

La xarrada “Llegendes i mites fallers”, a càrrec del filòleg Josep-Lluís MARÍN GARCÍA i de l’arxiver i documentalista Javier MOZAS HERNANDO, membres de l’Associació d’Estudis Fallers, ha donat brillant conclusió a les Cinquenes Xarrades de Cultura dela Falla Pere Cabanes-Joan XXIII. Amb un to amé i un llenguatge senzill, els ponents van canviar algunes de les idees que el nombrós públic assistent tenia sobre uns quants aspectes de la història de les Falles: “Quina és la primera comissió fallera?”, “Quina va ser la primera Fallera Major?”, “Quan es cremaven les falles?”, “Des de quan es donen premis?”, “Com naix l’Ofrena de Flors?” o “Quin és l’origen del vestit de faller?”. No desvelarem ací el resultat, perquè l’interés del plantejament i la solvència, la bonhomia, i l’accessibilitat dels intervinents garanteixen una trajectòria llarga a aquesta xarrada per moltes comissions i per altres àmbits. Finalment, com ells declaradament volien, han demostrat que «Les Falles són una festa dinàmica en constant evolució. I [que] allò que es coneix com a “tradició” és, moltes voltes, conseqüència dels canvis i de la incorporació de nous elements, que són fruit de cada moment històric.». Tornaran…

El millor colofó possible d’aquestes xarrades ha anat a càrrec del Grup de Danses ‘El Piló’, de Burjassot, amb la participació de tres membres de la nostra comissió femenina, Ana i Arantxa San Pedro i Ana Muñoz. Els 18 balladors i balladores participants, instruïts per la professora Mari Carmen Gracia, que va introduir cada una de les peces amb una senzilla explicació, ens van oferirla Xàqueravella, les Seguidilles arromangades de Llucena del Cid,la Jotad’Useres, el Fandango de Cofrents, l’U del tio Marià i el Bolero Estrela. Abans, tot aprofitant la indumentària dels membres del grup, Mari Carmen Gracia va explicar les característiques del vestit de l’home i del de la dona, en dia de festa i en dia faener. És el segon any que podem gaudir del grup ‘El Piló’, i no serà l’últim…

En aquesta ocasió, la nostra falla s’ha vist honorada per la presència d’un gran nombre de falleres i fallers de la nostra comissió i d’altres, i d’alguns invitats com: Iván Esbrí Andrés, membre de l’Ad’EF, ponent de la xarrada “Julio Monterrubio, en Especial”, que va tancar amb eloqüència, el passat 15 de novembre, les “III Jornades Culturals Pepe Monforte de la Federació de Falles de Benicalap-Campanar”; de José Antonio Izquierdo Villarroya, Delegat d’Arxiu i Documentació de JCF, que, en les mateixes Jornades de Cultura, va moderar brillantment la taula redona “Las que estuvieron en Especial”, dedicada a les falles que, en temps passat, van militar en la categoria daurada; del gran estudiós de les falles, magnífic autor i director teatral i col·laborador en nombrosos mitjans dedicats a les falles, Kepa Llona  Sanz, i del gran investigador i periodista i també membre de l’Ad’EF, Joan Castelló Lli. Per part de la nostra federació, vam rebre amb joia el nostre delegat del Sector de Campanar i delegat d’Investigació dela Federació José Luis Torres Rodríguez; el nostre Vicepresident de Cultura, Publicacions i Mitjans de Comunicació José María Sánchez Albiñana, i, acompanyant a la nostra fallera major, Verónica Frasquet Navarro, i al nostre president, Antonio Simarro Pérez, en la primera fila de cadires, el president dela Federació, Nicolás Garcés Casal.

Fotografies de Fernando Barberá Esteban

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter