Destacados

Comunicado de les Falles I+E proponiendo cambios en el concurso de Fallas Experimentales e Innovadoras

Comunicado: Les comissions falleres sotasignades volem informar al mon faller d’una sèrie de reflexions que vàrem fer a la reunió celebrada el passat dimecres 7 de Novembre al casal de la Mercè. Són reflexions d’uns fallers representats a les seues comissions que plantem falles com la resta , però que alguns les consideren experimentals i innovadores, amb l’únic objecte de potenciar este concurs de «Falles Experimentals i Innovadores» falles I+E, convocat per l’Ajuntament.

–         Com a expressions artístiques que considerem que són les falles, nosaltres les entenem amb una finalitat estètica o comunicativa, a través del qual s’expressen idees, emocions o, en general, una visió del món, però sense perdre de vista que les falles volem cremar el que la societat vol fer desaparèixer, mitjançant de crítica i sàtira d’allò que no ens agrada.

–         Independentment del títol del concurs en qüestió, i que ha suscitat les nostres reflexions, es pot  considerar la experimentació com un dels elements claus de la investigació científica i és fonamental per oferir explicacions causals i per tant, evolucionar. De la mateixa manera què,  innovar significa acte o efecte d’innovar, i és la modificació d’un producte i la seua introducció en un mercat.

Així, i com considerem què, per damunt de tot, colem dir que el que plantem són falles, falles sense adjectius, falles sense etiquetes, falles concepte, falles fetes en materials diferents i/o falles filosòfiques, però sempre FALLES amb sàtira i crítica.

Reunides dites comissions de comú acord i, amb l’únic objectiu d’aportar diversitat i pluralitat a la nostra festa em plantejat al secretari de JCF, Josep Lluïs Vaello, uns possibles canvis a la organització del Concurs de Falles I + E.

  1. Volem  conèixer i promocionar els projectes participants en esta disciplina, confeccionant una ruta de visites per als fallers i els visitants. Per això, demanem a l’òrgan que gestiona col·laboració en l’agilització dels tràmits necessaris per avançar el màxim la convocatòria del concurs, sense arribar al mes de gener, i fer-la pública amb les bases del Concurs de Falles Experimentals i Innovadores. Així, hi hauria temps suficient per donar-los a conèixer i promocionar-los dins del conjunt global de les falles de València.
  2. De la mateixa manera, si agilitzarem la convocatòria aconseguiríem més implicació dels artistes i les comissions amb els projectes I+E i, es podria demanar més documentació que justificara la seua participació, amb una memòria explicativa argumentant conceptes, idees, materials… que són senyes d’identitat d’aquests projectes.
  3. Estes memòries es podrien entregar en temps a un jurat integrat per especialistes en aquelles  disciplines implicades en l’elaboració dels projectes, com ara, art, filosofia, història de les falles, disseny…. D’esta forma, pensem que aconseguiríem un concurs amb major prestigi i reconeixement social. Ens agradaria que aquest dossier explicatiu de cadascun dels projectes participants es tingués en compte, sense descartar l’estètica, però no valorant-la com l’únic important.

Esperem que estes reflexions siguen valorades perquè la nostra única meta és que qualsevol públic que vinga València puga conèixer i gaudir de la nostra festa.

Falla Castielfabib-Marqués de Sant Joan, Falla Lepanto-Guillem de Castro, Falla Borrull-Turia, Falla Borrull-Socors, Falla Plaça de Jesús, Falla Plaça de la Mercè, Falla Fontanars, Falla Ripalda-Beneficència-Sant Ramón, Falla Murillo-Palomar, Falla Escalante-Marina.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter