Destacados

Compromís es reuneix amb la Junta directiva del Gremi d’Artistes Fallers de València per articular la resposta davant la pujada de l’IVA

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, juntament amb Joan Ribó, portaveu de Compromís a l’Ajuntament de València,  i el diputat a  les Corts Valencianes Fran Ferri s’han reunit amb una delegació de la junta directiva del Gremi d’Artistes Fallers, encapçalada per la seua secretària, Marisa Falcóper a conèixer les seues reivindicacions i les repercussions de la pujada de  l’IVA en 13 punts en el sector.

El diputat en el Congrés, Joan Baldoví, ha presentat recentment una Proposició No de Llei  en la Comissió de cultura que es debatrà en la tardor perquè es mantinga l’IVA reduït en totes les indústries relacionades amb les festes tradicionals. «Pujar l’IVA en este sector, suposa una intromissió directa en els ingressos de moltes famílies valencianes. A més, és una forma d’entorpir el manteniment de les festes valencianes per excel·lència”.

L’increment de l’impost deixa als artistes fallers en una situació d’incertesa ja que treballen baix pressupost i el del pròxim any ja està tancat, per tant es desconeix com i qui va fer-se càrrec de pagar aqueix increment de 13 punts però tot apunta que seran els artistes fallers els que s’encarreguen de fer front al pagament.

El portaveu de Compromís a l’Ajuntament de València, Joan Ribó, ha reclamat «posar en valor el treball dels artistes fallers que malgrat ser una peça fonamental en l’engranatge de les falles, quasi sempre estan a l’ombra de les festes”.

Durant la reunió, que s’emmarca dins d’una ronda de trobades amb agents de la festa, també s’ha tractat la implantació del títol d’artista faller en la Formació Professional. El diputat Fran Ferri, que s’ha oferit a  supervisar la seua correcta implantació , ha manifestat que “es tracta d’una oportunitat de  professionalitzar esta disciplina artística regularitzant la seua formació”.

PLA ESTRATÈGIC

Pel que fa al debat sobre el canvi de dates de la cremà, Compromís ha rebutjat la imposició i ha reiterat que qualsevol intervenció «ha de comptar amb el major consens possible entre el món faller i estar basada en una reflexió profunda i global». Per això, una vegada més Compromís ha reclamat “la realització d’un pla estratègic de les falles que analitze l’impacte social, cultural i econòmic de la festa”. Un estudi «a partir del qual seria possible prendre les millors decisions per optimitzar esforços i recursos en benefici del conjunt de la festa».

Durant la reunió s’han tractat també altres temes com ara la situació de la ciutat de l’Artista Faller que Compromís per València, proposa convertir en districte cultural protegit i la conveniència d’apostar , amb incentius positius per vies com l’oberta per la Universitat Politècnica de València per a materials de combustió més neta que recuperen l’espectacularitat de la cremà.

El coordinador de la sectorial «Compromís per les falles», Pere Fuset, també ha aprofitat la reunió per emplaçar als artistes fallers a dir la seua  en el debat sobre una manera óptima d’organitzar el concurs de falles i s’ha oferit com a interlocutor per posar a disposició del Gremi el treball de Compromís als ajuntaments a les Corts Valencianes i al Congrés dels Diputats. La secretària del gremi ha emplaçat als representants de Compromís a una futura visita als tallers durant el mes de setembre per mantindre la via de contactes i col·laboració.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter