Destacados

L’Ajuntament de Borriana aprova per unanimitat una moció contrària a l’IVA del 21% per als artistes fallers

La Corporació Municipal, reunida en sessió plenària ordinària, ha aprovat per unanimitat una moció conjunta subscrita pels tres grups (PP, PSOE i CIBUR) per a sol·licitar al Govern central que revoque la pujada de l’IVA del 8 al 21 % aplicada al sector dels artistes i artesans fallers.

La proposta, defensada per la portaveu del Grup Municipal Socialista, Mercedes Sanchordi, ha servit per a demanar, amb caràcter excepcional, que s’aplique la pujada del 8 al 10 % de l’IVA, «ja què els contrats de les falles estan ja signats i els monuments en construcció, i l’increment del 13 % de l’IVA s’haurà de sumar al de l’IVA dels materials i del personal».

JUSTIFICACIÓ DE MOTIUS

És pràctica generalitzada en les comissions de falla l’oferir a l’artista un pressupost tancat que ja inclou I’IVA. Els contractes de les falles de 2013 estan signats quasi íntegrament des del mes de maig i estes ja estan en procés de construcció. Per tant davant la pujada de l’IVA aprovada pel govern d’Espanya se planteja ja d’inici un seriós problema: qui va a assumir l’augment en 13 punts, si l’artista o la comissió fallera.

El sector productiu dels artistes fallers es veurà greument amenaçat. Quasi una quarta part del pressupost del preu contractat d’una falla s’anirà a pagar el nou tipus impositiu. Si a açò unim la pujada de l’IVA dels materials i la de l’IVA dels professionals contractats, el marge per a construir una falla es dilueix enormement. Una minva que irremediablement es veurà reflectida en el carrer. No cal oblidar que les comissions falleres no podran sufragar la pujada de l’IVA, immerses com estan en les seues pròpies dificultats per a continuar treballant per la festa

Cal recordar que a més la majoria de la població de la Comunitat Valenciana ha defensat sempre a este sector singular, únic en el món. En este sentit cal entendre la sol•licitud a la Unesco de la declaració de les falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Per tot això, presentem la següent moció per ser aprovada pel ple d´este ajuntament amb el següent acord:

ACORD

La Corporació Municipal acorda dirigir-se al Govern d’Espanya sol•licitant-li que contemple:
a) Una excepcionalitat en la fixació de l’IVA per al sector faller, fixant-ho en el 10%.
b) Per a les Falles de 2013, una moratòria, amb data de venciment 20 de març de 2013, en la implantació del nou IVA per a les falles amb contractes ja signats i en ple procés de construcció dels monuments.

Borriana a 26 de juliol de 2012.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter