Destacados

L’Associació d’Estudis Fallers presenta el número 17 de la Revista d’Estudis Fallers el dimarts 21 de febrer

La candidatura de les Falles a patrimoni de la humanitat, la participació dels fusters en la construcció de les falles en el segle XIX o l’evolució de l’estil artístic de les falles de Julio Monterrubio, són alguns dels temes tractats en la revista.

L’Associació d’Estudis Fallers presenta el número 17 de la Revista d’Estudis Fallers el dimarts 21 de febrer, a les 20.00 hores, al casal de la Falla Na Jordana (c/ Salvador Giner, 9, de València). Al mateix acte s’entregarà el Premi Enric Soler i Godes, component dels Premis de les Lletres Falleres

Un any més, coincidint amb les festes falleres, l’Associació d’Estudis Fallers edita la Revista d’Estudis Fallers, una oferta diferent i complementària de la resta de publicacions falleres. La Revista d’Estudis Fallers conté enguany aportacions a la reflexió i l’estudi sobre la festa des de diverses disciplines i que tracten aspectes molt diversos.

L’apartat de “Reflexions” oferix un dossier monogràfic que vol contribuir al debat sobre la candidatura de les Falles a ser declarades patrimoni de la humanitat per la UNESCO.  Així, s’arrepleguen algunes de les intervencions dels especialistes en patrimoni i cultura popular que participaren en la passada edició de les converses Les Falles, a la Nau: Luis Pablo Martínez, inspector de patrimoni moble de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport; Joan Seguí, director del Museu Valencià d’Etnologia; Juli Blasco, director del Museu Valencià de la Festa; Paco Varea, periodista especialitzat en festes i tradicions; Antoni Colomina, doctor en belles arts; Josep Vicent Frechina, expert en pirotècnia festiva, i Frederic Oriola, llicenciat en història i músic. El dossier es completa amb un article de Jesús Peris, professor de la Universitat de València, que reflexiona sobre la relació històrica i actual entre la festa de les Falles i el mateix concepte de patrimoni.

La secció “Materials d’Estudi” arreplega dos treballs que s’acosten a diversos aspectes de la festa fallera. És el cas de l’article de Josep Gregori Soler i Gonçal López-Pampló, especialistes en edició electrònica, sobre les possibilitats que les noves tecnologies brinden a la publicació dels llibrets de falla. O l’aproximació que fan els historiadors de l’art Ivan Esbrí Andrés i María Llanos Iborra Candela a les influències artístiques expressades en les falles de Julio Monterrubio al llarg del seus trenta anys de carrera professional.

Tot seguit ve la secció “Estudis”, que enguany conté tres articles. En primer lloc, l’estudi d’Elvira Mas Zurita i Jorge Vitores Mas, historiadors de l’art valencià, sobre els primers fusters coneguts que participaren en l’elaboració de falles en la segona meitat del segle xix. També es publica un article de l’historiador Javier Mozas sobre la configuració del vocabulari específic de la festa fallera a final del segle xix i començament del xx, que el 2011 va guanyar el premi Mocador al millor assaig sobre Falles i cultura popular publicat en un llibret de falla. Finalment, la secció es tanca amb un treball exhaustiu de Víctor Agulló, professor de la universitat de València, sobre un aspecte de les Falles poc tractat: les competicions esportives (fonamentalment, pilota valenciana, futbol i atletisme popular) organitzades per les comissions i institucions falleres.

Finalment, la Revista d’Estudis Fallers es tanca amb el ja habitual apartat de ressenyes que fa un repàs de les publicacions de tema faller més destacades de l’últim any. Cal afegir que enguany és Fernando Morales, membre de l’Associació d’Estudis Fallers, qui ha elaborat la portada de la revista, que reinterpreta el cartell anunciador que ell mateix va fer per a les converses Les Falles, a la Nau del 2011.

L’Associació d’Estudis Fallers es va crear l’any 1990, amb l’objectiu de fomentar i divulgar l’estudi de la festa fallera en les seues diverses dimensions (històrica, estètica, sociològica, literària, econòmica…). Un objectiu que partix de la base que l’estudi sistemàtic, rigorós i continuat de les Falles contribuïx a enriquir-les, ja que permet valorar-les i percebre-les com el ric patrimoni cultural que són. Per dur a terme els seus objectius inicials, l’Associació va assumir l’edició de la Revista d’Estudis Fallers, el primer número de la qual va aparéixer el 1994, que es planteja com un instrument per a fer arribar al món faller i al conjunt de la societat les distintes reflexions i estudis que es generen al voltant de la festa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter