Destacados

Sección especial: proyecto Falla infantil Malvarrosa 2019, de Mario Pérez

La Falla Malvarrosa presenta el proyecto infantil con el que el artista Mario Pérez debuta en sección especial. Su lema es «Migratoria» y cuenta con la colaboración de Isa Falcó en el diseño.

BOCETO FALLA INFANTIL MALVARROSA

ARTISTA: MARIO PÉREZ

LEMA: MIGRATORIA

SECCIÓN ESPECIAL

MIGRATÒRIA

Vivim en un món globalitzat, complexe i interconectat on tenen lloc a diari milers y milers de migracions.

Les migracions són desplaçaments geogràfics des d’un lloc d’origen fins a un altre, i que, per tant, suposen un canvi: l’inici d’una etapa nova.

És per això que darrere de cada migració hi ha una història interessant, com la del vell Ramonet que fa 70 anys, quan era menudet, somniava esperançat i amb il.lusió trobar en la ciutat una millor situació.
I ara, en l’actualitat, mira amb enyorança, però al mateix temps amb la satisfació d’haver pres la millor elecció, al seu poble natal perquè algun dia li agradaria amb la familia tornar.
Aquesta escena mostra, precisament, les dos cares de la migració.

A més a més, i com a conseqüència de les migracions, es produïxen interconexions culturals, com la que va tindre lloc durant molts segles amb la «Ruta de la Seda» ja que es va convertir en el pont d’unió entre dos mons: comerciants, científics, diplomàtics, aventurers i soldats portaven, ademés de seda, altres mercancies com ferro, porcellana o te, que per aquest camí arribaren fins a Occident. Així aquesta ruta representà un camí de difusió comercial però també cultural amb la transmissió d’idees i coneixements entre distintes poblacions.

I si ja hi havien migracions culturals fa molts anys, hui en dia són una constant. Gràcies a les noves tecnologies els costums i l’actualitat de qualsevol part del món ens arriben al segon.

Hi trobem també importants professions migratòries, fins i tot des de l’Edat Mitjana, com la dels joglars, que eres artistes ambulants; o més recents en el temps, com la professió circense, probablement la més itinerant de totes.

Però no només existixen migracions que suposen desplaçaments físics o intercanvis culturals, sino que també hi podem trobar migracions mentals, com quan la nostra ment sent la necessitat d’abstraure’s per un moment i ens aïlla així del món ja siga per a somiar, desconnectar, reflexionar o imaginar…

Una altra migració, en este cas molt especial, és la dels Reis Mags, que seguint el rastre d’una estrela iniciaren un llarg camí des d’Orient amb la finalitat d’arribar al Portal de Betlem.

O, fins i tot, migracions més radicals com la del senyor Fredricksen en la pel.lícula de «Up», que fa una migració domiciliar ja que, literalment, transporta la seua vivenda familiar des del seu barri fins a un penya-segat amb vistes a les «Catarates Paraís».

I és que si ens parem a pensar hi podem trobar moviments migratoris en moltíssimes coses, com el que es produïx en la majoria de les cases quan la roba del germà major migra al germà menut: migració tèxtil, podríem dir, que resulta molt profitosa i que continua transmitint-se de generació en generació.

I en el cas del món animal, les migracions constituixen un cicle vital fonamental. Així, hi ha espècies migratòries com les tortugues marines que només nàixer, baix l’arena, emprenen una desenfrenada carrera fins a la mar.
O les balenes, que durant l’estiu migren a aigües fredes on el menjar és abundant.
Així com conegut és per tots que hi ha aus migratòries que es desplacen per tot arreu de manera regular, coincidint amb els canvis estacionals, per una qüestió de supervivència.
Es per això que el Déu Eolo, imperant, s’encarrega de moure els vents perqué els moviments migratoris mai no deixen de cessar, ja que són desplaçaments essencials.

I una migració pareguda, también regular i estacional, ens caracteritza als valencians que quan arriba la calor deixiem València buida i migrem a la Malvarrosa, una migració estival que és ansiada durant tot l’any.

Estes i moltes altres
migracions curioses aprendrem, grans i menuts, amb MIGRATÒRIA, perquè és un moviment que moltes coses engloba.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter