Destacados

Primera sessió converses Les Falles, a la Nau‏

Representants de les Falles de Borriana, Xàtiva i Torrent, han reclamat en la primera sessió de les converses Les Falles, a la Nau la facultat de governar democràticament la festa fallera, a través de nous models participatius com les federacions, i no limitar-se només a gestionar-la, com ocorre amb els models de juntes locals o organismes autònoms municipals.

“La governança de les falles” és el lema genèric d’estes jornades de debat, organitzades per l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF) i el Fòrum de Debats de la Universitat de València, amb les quals es pretén plantejar els diferents models que tenen les comissions falleres per a organitzar el seu funcionament i fixar les seues relacions amb el poder polític municipal. Esta primera sessió va estar dedicada als models organitzatius en diferents pobles de la Comunitat Valenciana on estan implantades les Falles, com ara Xàtiva, Borriana i Torrent, i va estar moderada per la periodista Montse Català.

José Manuel Benet, expresident de la Junta Local Fallera de Xàtiva, va explicar que a la capital de la Costera l’organisme faller depén políticament i econòmicament de l’Ajuntament, ja que, encara que els fallers poden triar el seu president, en els últims anys no hi ha hagut  candidats i l’ha designat directament el mateix ajuntament.

“Com que la Junta Local Fallera depén econòmicament de l’Ajuntament, cal acatar les ordes del cap”, va comentar Benet, qui va afegir que este model està caduc. Cal buscar un model democràtic i que els fallers trien als seus representants”.

Ha reconegut que el temor dels fallers més veterans a constituir-se en federació era no poder aconseguir el bunyol d’or i brillants, i que, quan els fallers han governat amb autonomia, van buscar nous recursos econòmics i van duplicar el pressupost de la Junta Local, que va passar de 77.000 a 150.000 euros.

Josep Nos, president de la Federació de Falles de Borriana, va explicar que a la seua ciutat conviuen els dos models: la Junta Local, amb una estructura controlada pel poder polític, i la Federació, amb un funcionament democràtic en què els fallers tenen la veu i el poder de decisió.

La dialèctica de confrontació entre la Junta i poder polític versus la Federació i poder dels fallers no es dóna en la pràctica quan conviuen els dos models, ja que, segons Nos, el polític té visibilitat social i trau la seua quota de pantalla, mentre que els fallers poden dedicar-se a resoldre els problemes a què s’enfronta la festa. “La convivència és possible si el polític no vol imposar la seua voluntat per damunt del criteri dels fallers”, ha destacat.

Ha subratllat que fins a arribar a constituir la Federació va caldre fer moviments clau, com ara demostrar, a través dels representants legals en la Junta Local, la capacitat per a coordinar-se i aconseguir que prosperaren les seues propostes. “En un primer moment, el poder polític ho va veure com un atac davant de la possibilitat de perdre poder, però al final es va aconseguir la sintonia delimitant les actuacions de cadascun”.

Ferran Martínez, exdirectiu de la Junta Local Fallera  de Torrent, ha explicat que la Junta Local funciona com a organisme autònom municipal, en què el partit polític que governa l’Ajuntament controla també la institució fallera, ja que designa el president i dos dels quatre vicepresidents.

Tot i que va arribar a plantejar-se la possibilitat de formar una federació a Torrent, en 2012 es va optar per  la junta local, encara que va caldre modificar el reglament, ja que molts dels poders que s’atorgaven als fallers xocaven amb la filosofia d’organisme municipal, en què els representants de l’ajuntament exercixen el poder de fet.

Va assegurar també que les falles han perdut la implicació dels jóvens i, amb l’actual model de junta local, els fallers “es trenquen les banyes a gestionar i no en l’aspecte important, que és governar i prendre decisions per a aconseguir un projecte per a les falles. Els dirigents de les juntes locals s’han convertit en inauguradors de saraus i en acompanyants de les falleres majors”.

Les converses Les Falles, a la Nau continuen amb la segona sessió, el dimecres 20 de novembre, a les 19.30 hores, que abordarà l’organització de la festa al cap i casal, amb la participació de José Luis Font Barona, faller i advocat; Sofía Parra, presidenta de la Falla Sant Vicent de Paül-Diputada Clara Campoamor; José Vicente Marco, membre de la Falla Santa Maria Micaela-Martí l’Humà, i Lluís Mesa, president de la Falla Universitat Vella i gestor cultural, moderats pel periodista Daniel Borrás.

La novena edició d’estes jornades compten amb la col·laboració del Gremi Artesà d’Artistes Fallers, la Interagrupació de Falles de València, la Unió d’Agrupacions de Falles del Cap i Casal, la Universitat Politècnica de València i el Museu Valencià d’Etnologia.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter