Destacados

El títol de FP d’artista faller i foguerer estarà tramitat abans de les pròximes Falles

El director general de Formació Professional del Ministeri d’Educació, Miguel Soler, ha assegurat durant la seua intervenció en les jornades de debat Les Falles, a la Nau, que el decret de creació del títol de formació professional de grau superior d’artista faller i foguerer estarà tramitat pel Ministeri d’Educació abans de les pròximes Falles i les previsions és que es puga oferir en els centres educatius seleccionats a partir del curs 2012-2013.
La inclusió del títol d’artista faller i foguerer en el catàleg estatal de titulacions de FP és conseqüència de la proposició no de llei aprovada per unanimitat de tots els grups parlamentaris el 17 de març de 2009 en el Congrés dels Diputats, en la qual es demanava la inclusió d’este ofici tradicional en la formació reglada.
“Una aposta: desplegar la formació” va ser el tema de debat de la segona jornada de les converses Les Falles a la Nau”, coordinades per l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF) i coorganitzades pel Fòrum de Debats de la Universitat de València, la Junta Central Fallera i el Gremi Artesà d’Artistes Fallers.
A més del director general, en el debat, moderat pel periodista Ferran Garcia, van participar el diputat del PP en les Corts Valencianes Rafael Ferraro i la diputada de Compromís Mònica Oltra.
Segons va explicar Miguel Soler en la seua intervenció, este títol, que tindrà la consideració de cicle superior, constarà de 120 crèdits que es cursaran en dos cursos i l’objectiu és que puga oferir-se també en línia per a possibilitar l’accés d’aquelles persones que estiguen treballant actualment en l’ofici.
Una vegada aprovat pel Ministeri d’Educació, i després dels tràmits de consulta als organismes corresponents, el decret es publicarà al llarg del 2011 en el Butlletí Oficial de l’Estat i després les comunitats autònomes interessades en este nou títol haurien d’aprovar el decret de currículum corresponent i la relació de centres educatius en els quals es podrà cursar.

El director general va expressar que, en el curs següent, el 2012-2013, el títol de FP d’artista faller i foguerer es podria oferir ja en els centres seleccionats per la Conselleria d’Educació.
Paral·lelament, Miguel Soler va comentar que es podria fer la convocatòria de reconeixement de competències, mitjançant el qual els treballadors que actualment estan en el sector puguen vore reconeguts una sèrie de mòduls en funció de la seua trajectòria professional i laboral, amb el que per a obtindre el títol només haurien de cursar els mòduls restants fins a completar-ne els 12 que integren el títol.
També va anunciar que la intenció és que este títol es puga incloure dins de l’oferta de FP en línia, que actualment inclou nou títols i que en els pròxims cursos espera arribar-ne a cent.

Amb este sistema semipresencial, es facilita que puguen accedir a la formació professional de les persones que estan treballant i no puguen acudir regularment a les classes d’un institut.
L’estructura dels mòduls, segons va avançar el director general, inclou matèries com ara la direcció de falles, la planificació de la producció, la construcció d’estructures, l’organització de la plantà, les diferents arts falleres i foguereres, i el muntatge de decorats.
El diputat Rafael Ferraro, qui va reivindicar la necessitat de dignificar la professió d’artista faller a través de la formació, va assegurar que està “absolutament convençut” que este nou títol de FP és “bo per a les Falles i per als artistes fallers”.
Ferraro va sol·licitar accelerar “al màxim possible” el procés per a posar en marxa estos cicles formatius de grau superior i que se’ls assigne la dotació pressupostària necessària.
La diputada Mònica Oltra, qui va reivindicar que la denominació del títol incloga l’artista faller i el foguerer, va demanar que la formació professional deixe de ser la germana pobra de l’educació i que es faça possible la connexió entre el món de l’educació i el món laboral.
Segons Mònica Oltra, estos nous estudis poden ser l’instrument adequat per a valorar la professió i perquè augmenten els salaris, que en molts casos no arriben en l’actualitat als 834 euros del salari mínim interprofessional.
Va insistir també en la necessitat d’incloure en el pla d’estudis una assignatura sobre construcció de falles de manera sostenible, ja que la utilització del poliuretà expandit o suro blanc produeix unes emissions contaminants que deslluïxen la cremà.
Després de destacar que les falles són el moviment social organitzat més important de València, Mònica Oltra va demanar també que no es retarde més la posada en marxa d’estos.

Converses 01

Converses 02

Converses 03

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter