Destacados

X Converses Les Falles, a la Nau “Les Falles i la crisi: perill o oportunitat?”

Des de l’any 2008 ens trobem immersos en una crisi econòmica que ha afectat diversos territoris i Espanya en particular. Esta forta crisi, que ha tingut greus repercussions en tots els àmbits de la vida quotidiana, ha tingut també la seua influència, com no podia ser d’una altra manera, en l’àmbit faller. Comissions falleres veuen perillar la seua supervivència, altres han tingut un descens important en els seus censos, i tallers d’artistes fallers i altres nuclis productius han hagut de reduir les seues plantilles, si no reinventar-se o, directament, tancar definitivament.

Són moltes les veus que diuen que els moments de crisi són oportunitats per a noves idees, per a la creació, la innovació, etc. Amb l’interés de descobrir l’actualitat d’esta afirmació, enguany les converses Les Falles, a la Nau, organitzades pel Fòrum de Debats de la Universitat de València i l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), volen tractar la crisi des d’este punt de vista. A partir d’experiències de persones provinents de diversos sectors de la festa, analitzarem i debatrem si la crisi és un perill o una oportunitat per al dia a dia de la festa i tots els agents que la formen.

Però no volem quedar-nos en una imatge pessimista i demanarem —ens demanarem— descobrir les oportunitats que este nou model econòmic i social, fruit d’una gran bufetada econòmica, ens ofereix si som prou intel·ligents per a veure-les. Junts, com en totes les edicions anteriors, tractarem de reflexionar de manera col·lectiva, a partir d’experiències i vivències personals, sobre si tenim oportunitats que extraure de la crisi i com han de dur-se a terme per a aconseguir que la festa de les Falles no es veja qüestionada per la crisi econòmica.

La primera conversa, que es farà el 19 de gener a les 19.30 hores, edifici La Nau de la Universitat de València, i moderarà la periodista Mónica Antequera, versarà sobre Les Falles en temps de crisi, amb la participació en la taula de Gil Manuel Hernández (membre de l’Associació d´Estudis Fallers), Enrique Sanchis (vicepresident de la Falla Portal de Valldigna), Ximo Esteve (vicemestre major del Gremi Artesà d´Artistes Fallers) i Antoni Aliaga (responsable del projecte “Música i Falles” de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana). Estaran acompanyats per una fila zero amb els testimonis de José Manuel Muela (president de la Falla Pintor Domingo-Guillem de Castro), Pedro Agulló (president de la Falla Murillo-Palomar) i Rubén Tello (membre de la Falla Corona).

Amb el títol genèric La crisi: una oportunitat de canvi, la segona conversa, que es farà el 20 de gener a les 19.30 hores, serà moderada per la periodista Verónica March i comptarà amb la participació de Jesús Peris (president de l’Associació d´Estudis Fallers), Nohemí Rodríguez (presidenta de la Falla Castellfabib), Raúl Martínez Chuky (artista faller), Vicent Almela (artista faller) i Miquel Platero (dissenyador gràfic, Yogur de Fresa). En la fila zero aportaran el seu testimoni Juanjo Medina (membre de la Falla Plaça de Jesús), Francisco Prósper (president de la Falla Triador), Lluís Benlloch (membre de les Falles Populars i Combatives), Vicent Maldonado Cordefoc (artista faller), Carlos Carsí (artista faller) i Álvaro Moliner (empresari d’indumentària).

Amb la col·laboració i el suport de la Universitat Politècnica de València, el Museu d’Etnologia de València, el Gremi Artesà d’Artistes Fallers de València i la Interagrupació de Falles de València, l’Associació d’Estudis Fallers i el Fòrum de Debats de la Universitat de València presenten enguany una nova edició d’estes converses el format de les quals s’ha anat consolidant al llarg dels anys com un espai de reflexió necessària sobre l’actualitat i el futur de les Falles. Una nova oportunitat de dir la nostra i pensar col·lectivament per avançar-nos al futur.

Com en els últims anys, la imatge gràfica de les converses Les Falles, a la Nau és obra dels artistes Toni Colomina i Víctor Valero.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter