Destacados

Programació Sisenes Xarrades de Cultura de la Falla Pere Cabanes-Joan XXIII

La Falla Pedro Cabanes-Juan XXIII remite la programación de las interesantes charlas que organizan este ejercicio.

El divendres 18 d’octubre, a les 20:30 hs, al nostre casal:

“L’avantguarda fallera: l’avantguarda a les falles”, a càrrec de Jesús PERIS LLORCA, president de l’Associació d’Estudis Fallers.

«A les darreres dècades, hem vist la irrupció de nous llenguatges i noves estètiques a la festa de les falles. Es tracta d’un fenomen molt interessant, perquè en realitat és la importació de dinàmiques pròpies del món de l’art, a una part de la cultura artística de masses viscuda efectivament com a tradicional. A la meua xarrada, em propose explicar aquests processos a l’avantguarda històrica i com funcionen a les falles hui.»

El dijous 24 d’octubre, a les 20:30 hs, al nostre casal:

Rafael Catalá, més de 240 anys de teixidors valencians”, a càrrec de Raúl MORA ALABAU, responsable de l’àrea de vestit regional de Rafael Catalá.

«La idea de la meua xarrada és explicar, grosso modo, tots els teixits que els valencians hem sigut capaços de teixir durant segles fins a l’actualitat, en concret en l’empresa Rafael Catalá, que té una trajectòria reconeguda amb els seus quasi 250 anys d’història que la fan una de les empreses més antigues d’Espanya.  Explicaré com som capaços d’unir els teixits creats amb les tècniques més avançades amb aquells que continuen teixint-se als telers més antics, els telers manuals, dels quals ixen unes autèntiques joies anomenades ESPOLINS.»

El divendres 8 de novembre, a les 20:30 hs, al nostre casal:

“Monterrubio, falles per a Benicalap-Campanar”, a càrrec d’Iván ESBRÍ ANDRÉS, membre de l’Associació d’Estudis Fallers, amb articles publicats sobre artistes fallers i estètica, principalment.

«No escauen moltes presentacions quan parlem de Julio Monterrubio (El Escorial, 1953), artista respectat i consolidat entre els grans mestres. Un artista que, en trenta anys com a professional, ha realitzat monuments de gran record per als amants del cadafal i la història de les Falles, guardonats amb no pocs primers premis de la Secció Especial (cinc de falla gran i huit d’infantil, fins el moment).

Justament, aquesta intervenció tracta el seu llegat que més pròxim pot resultar a la nostra Federació de Falles de Benicalap-Campanar i a la comissió de Pere Cabanes-Joan XXIII: les falles, principalment infantils, que ha plantat en la comissió de Nou Campanar, que han situat l’extensa barriada com a pas obligat i focus de tota l’atenció fallera, per la seua obra recompensada. Com va succeir amb les falles de Pedro i Miguel Santaeulalia, en el mateix emplaçament; de Vicent Martínez Aparici i Ramon Espinosa, en l’Antiga de Campanar; els anys en Secció Especial d’Avinguda de Burjassot-Pare Carbonell, i, en altre temps, Joan Canet en la Parreta.

No obstant, la xarrada no descura el repàs de la trajectòria més mediàtica de l’artista d’Alzira, aquella que el va dur a debutar en la Categoria d’Or amb Convent de Jerusalem i a consagrar-se a la Plaça del Pilar.»

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter