Destacados

Miguel Arraiz i la Falla Plaça de la Mercé de València, guanyadors del IX Premi Enric Soler i Godes

El 25 de febrer, coincidint amb la presentació del número 18 de la Revista d’Estudis Fallers, es va fer entrega del Premi Enric Soler i Godes al Millor Article d’un Llibret de Falla de la Comarca de l’Horta. En la novena edició, el premi ha recaigut en el treball “Tanques grogues”, de Miguel Arraiz García, publicat en el llibret de la Falla Plaça de la Mercé de la ciutat de València.

L’autor va rebre el seu premi de 300 euros i un diploma fet per l’artista faller Víctor Valero. Per la seua part, la comissió va arreplegar el seu premi de 300 euros i un estendard, obra dels artistes fallers Marisa Falcó i Paco Pellicer (Fet d’Encàrrec).

L’article premiat fa un interessant reflexió de cóm la relació entre la falla (peça d’art), l’espai públic (guanyat a la ciutat per una festa de carrer) i l’espectador s’ha vist alterada per la mateixa evolució dels cadafals i el recel obsessiu de protegir-los de qualsevol mal mitjançant un barrera tan física com visible com són les tanques. L’autor recorda que en els anys quaranta està situació era inimaginable. La reflexió acaba amb la convicció que solucions més creatives i dignes que les tanques publicitàries són possibles.

Miguel Arraiz, l’autor guardonat, arquitecte de professió, col·labora també en el disseny i la construcció de falles des del 2010, sobretot per a la comissió Castielfabib-Marqués de Sant Joan de València. Els seus cadafals es caracteritzen per ser molt transgressors, escultòrics, conceptuals, interactius i construïts amb elements purs sense tractaments, com la fusta vista. Així mateix, forma part de Projecte Encés, a més de tindre un extens currículum de publicacions en llibrets i revistes sobre la seua particular visió de les falles.

El Premi Enric Soler i Godes està convocat per l’Associació d’Estudis Fallers i patrocinat per l’editorial valenciana Denes, la Federació de Falles Benicalap-Campanar, l’Ajuntament de Burjassot, l’Ajuntament de Mislata i l’Ajuntament de Paterna. Com la resta dels Premis de les Lletres Falleres, dels quals forma part, l’objectiu és reconéixer l’esforç editorial de les comissions de falla i el treball dels autors que obrin les pàgines dels llibrets a articles diversos de creació, estudi i reflexió al voltant de la Festa de les Falles. En esta novena edició, s’han presentat al premi trenta articles que es publicaran en llibrets de catorze comissions de falla de la comarca de l’Horta.

Així mateix, el jurat va reconéixer dues mencions Finalistes per als articles “Joan Fuster, ninot de falla”, de Daniel Pérez Grau per a la falla Avinguda de Burjassot-Joaquim Ballester-Reus de València, i “1964-2013. 50 anys d’evolució de les falles infantils. De veres?”, de José Francisco Carsí Navarro per a la Falla Plaça de la Mercé de València.

El jurat de la novena edició del Premi Enric Soler i Godes al Millor Article d’un Llibret de Falla de la Comarca de l’Horta, ha estat integrat per Vicent Berenguer, de l’Editorial Denes; Carles-Andreu Fernández, webmaster de Distrito Fallas; Francisco Javier Martín, tècnic d’etnologia de la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià; Pasqual Molina, president de l’Associació Cultural Premi Iaraní, i Raquel Úbeda, webmaster de Ni Fu Ni Fallas, actuant com a secretari sense vot Ivan Esbrí, en representació de l’Associació d’Estudis Fallers.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter