Destacados

Segona jornada de les converses Les Falles, a la Nau

Els experts que han participat en la segona jornada de les converses Les Falles, a la Nau han proposat introduir en les Falles el concepte club de producte turístic, en què tinguen cabuda propostes artístiques marcades tant per la innovació com per la tradició, perquè la festa siga atractiva per a un públic cada vegada més ampli, faller i no faller.

Un altre tema que també es va plantejar durant este debat, organitzat per l’Associació d’Estudis Fallers (AEDF) i fet a l’edifici de la Nau de la Universitat de València, va ser la possibilitat que els artistes fallers facturaren per servicis professionals, amb la qual cosa es pagaria un IVA super reduït en lloc del 21 per cent actual com a venda final de producte.

Davall el lema «Una indústria creativa plural», hi van intervindre Rosa Yagüe (professora del departament d’Economia Aplicada de la Universitat de València), Antonio Herrero (tècnic de gestió cultural), Enrique Burriel (artista faller) i Anna Ruiz i Giovanni Nardin (artistes plàstics).

En la seua intervenció, Rosa Yagüe va proposar crear un club de producte turístic basat en la cooperació entre l’administració pública i els sectors implicats, ja que «les Falles poden ser un reclam turístic magnífic». En un moment de crisi econòmica, «les Falles poden ajudar a superar esta situació adversa, encara que els fallers hauran d’establir, amb tots els sectors implicats, amb quines contraprestacions es fa i donant opció perquè el turista puga participar també en la festa».

Antonio Herrero, un altre dels ponents, va assegurar que la professió d’artista faller no és monolítica, ja que el model tradicional conviu amb un altre en què preval el segell d’autor. A més, estos dos models estan immersos dins de dos concepcions des del punt de vista econòmic: la visió patrimonial, en què preval la part més artesanal, o l’economicoturística, en què l’important és l’espectacularitat. Segons Herrero, el mercat de construcció de falles està pervertit i no és lliure, ja que hi prevalen més els costos econòmics, mentre que la idea o el caixé de l’artista està molt diluït o a penes existix.

Enrique Burriel va assegurar que els dos tipus d’artistes (el tradicional i l’innovador) poden cohabitar perquè són complementaris i que són les comissions falleres les que tenen llibertat per a triar el tipus de falla que volen vore plantada a la seua demarcació. I va afegir-hi que voler imposar una estètica determinada coarta la llibertat dels fallers. Este artista faller va lamentar que el trasllat de la festivitat del 19 de març haja tapat el debat més important per a la festa, que ha sigut la pujada de l’IVA del 8 al 21 per cent.

Anna Ruiz va subratllar que les falles s’han convertit «en una cosa rutinària i buida de contingut. Han perdut l’enginy i la gràcia i s’han transformat en un simple joc de paraules sobre notícies recents». Segons la seua opinió, les falles innovadores són l’oposició a l’estancament d’una festa que necessita diversitat, creativitat, autocrítica i obrir-se a tots, no sols als fallers, per a mantindre’s viva». Esta artista va assegurar que les festes religioses i les tradicions les tenen tots els pobles i no són cultura. «La diferència de les Falles és la capacitat d’un poble de fer la seua pròpia festa, en la manera com hi intervé», va subratllar. Ruiz va demanar també més llibertat per als artistes i un canvi en el sistema d’elecció de jurats perquè, segons el seu parer, són dos elements que estan contribuint a limitar la diversitat dels monuments.

Per la seua part, Giovanni Nardin va destacar l’especificitat de les Falles, ja que és una ciutat sencera la que viu la festa, i va defensar l’existència d’estètiques diferents i continguts distints per a continuar sent un poble culte i modern.

Les intervencions de les dos sesssions de les converses Les Falles, a la Nau es poden consultar en Twitter, amb l’etiqueta #FallesalaNau, i s’arreplegaran en un dossier especial del pròxim número de la Revista d’Estudis Fallers, que es publicarà el març de 2013.

Fotos: Xavier Serra/malaltdefalles.com

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter