Destacados

Resum primera sessió converses Les Falles, a la Nau‏

Experts defensen una formació de cicle formatiu superior i posar en valor el treball dels artistes fallers

Els experts que han participat en la primera sessió de les jornades Les Falles, a la Nau han coincidit a defensar una formació de cicle formatiu superior, en la necessitat de posar en valor el treball dels artistes fallers i en la conveniència de crear punts de trobada amb altres professionals de les arts plàstiques que permeten establir fórmules de col·laboració i trenquen els tradicionals esquemes que han mantingut allunyades les falles de la resta de professionals de les arts plàstiques.
La sessió, titulada “Fer falles: de l’aula al taller” va reunir en el Fòrum de Debats de la Universitat de València Ricard Català Gorgues, assessor de formació del CEFIRE de la Generalitat Valenciana; José Latorre *Lleó, mestre major del Gremi Artesà d’Artistes Fallers, i José Luis Cueto Lominchar, degà de la Facultat de Belles Arts de València.
Els debats van ser inaugurats pel president de l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), Gil Manuel Hernández, amb l’assistència del regidor de Festes de l’Ajuntament de València i president de la Junta Central Fallera, Félix Crespo.

El mestre major del Gremi d’Artistes Fallers, José Latorre, va reclamar per a les noves generacions d’artistes fallers “una formació de la qual ara manquem”, ja que la situació actual, “amb la formació en els mateixos tallers, no es pot continuar mantenint. Els artistes del futur, els quals han de fer les falles del 2020 o del 2030, han d’eixir millor formats”.
Va assegurar també que les falles no són un lloc tancat a altres professionals, com ara dissenyadors gràfics o arquitectes, ja que en els últims anys han sigut nombrosos els casos de falles que s’han fet amb la participació d’estos especialistes.

Encara que va reconéixer que alguns artistes fallers són poc inclinats a col·laboracions externes o a establir una formació reglada, Latorre va afirmar que el col·lectiu “no es pot quedar ancorat en l’època medieval i ha d’evolucionar”.

Va recordar que en actualment els artistes fallers formen un col·lectiu de 300 professionals amb un volum de facturació anual d’uns 15 milions d’euros, únicament en treballs per a falles, sense incloure en esta xifra l’economia generada en altres sectors relacionats amb la festa.
Ricard Català Gorgues, assessor de formació del CEFIRE, va assegurar que la societat valenciana disposa actualment dels instruments adequats per a oferir la millor formació als artistes fallers, que poden trobar en el grau de formació superior l’instrument més adequat.
Català Gorgues va insistir que l’actual ofici d’artista faller reuneix totes les possibilitats per a iniciar una formació reglada que combine competència i qualificació, i que alhora subratlle la potencialitat econòmica del sector i pose l’accent tant en l’esperit emprenedor com en la capacitat empresarial.
“L’artista faller —va afirmar Ricard Català— ha de conéixer, a més de les tècniques de l’ofici, el món de l’empresa i del màrqueting. Des de la formació professional es pot donar resposta completa a les necessitats formatives dels artistes fallers”.
José Luis Cueto Lominchar, degà de la Facultat de Belles Arts de València, va reclamar flexibilitat entre el món de la universitat i dels artistes fallers per a establir ponts d’anada i tornada que permeten establir fórmules de col·laboració.
Cueto Lominchar va destacar “el potencial brutal” dels artesans fallers i va assegurar que, si estigueren localitzats en un altre àmbit geogràfic, “serien coneguts mundialment”, encara que va lamentar que ací “no valorem el que tenim a casa”.
Va recordar que el taller de Manolo Martín va reunir ja fa dècades artistes de tots els fronts que deixaven sorpresos personalitats com ara Class Oldemburg o Miralda. I en este context, va proposar posar fi al divorci que tradicionalment ha existit entre alta i baixa cultura.
“Em sembla un error i un horror fer una impugnació global de la festa fallera”, va afirmar José Luis Cueto, qui va insistir a continuació en la necessitat d’establir un diàleg que facilitara que en les falles hi haguera projectes més diversos, encara que això no significa, va assegurar, que “una perfomance puga substituir una falla”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter