Destacados

FALLES DE CEL·LULOIDE: 3 de maig, 19.30 hores

Amb motiu de la festa del Gremi d’Artistes Fallers, el dilluns 3 de maig es farà una edició especial de Falles de Cel·luloide, el cicle de projeccions de pel·lícules antigues sobre la festa de les Falles.

FALLES DE CEL·LULOIDE

Projecció de filmacions i pel·lícules de tema faller

3 de maig, 19.30 hores

Museu Valencià d’Etnologia

C/ Corona, 36. València

Amb motiu de la festa del Gremi d’Artistes Fallers, el dilluns 3 de maig es farà una edició especial de Falles de Cel·luloide, el cicle de projeccions de pel·lícules antigues sobre la festa de les Falles. En concret, es tracta de documentals, filmacions del NO-DO i pel·lícules de promoció de les Falles (des dels anys deu fins als anys huitanta del segle passat), procedents dels arxius de la Junta Central Fallera (JCF) i del Centre de Documentació i Difusió de la Festa de les Falles (CDF).

Es tracta d’un material fílmic d’interés, perquè enriquix la documentació gràfica més coneguda i difosa sobre estos anys, consistent bàsicament en fotografies i imatges estàtiques. Les filmacions recuperades no sols mostren les falles més destacades de cada any, sinó que, a més, donen compte d’alguns dels festejos i actes de l’època (alguns dels quals hui en dia ja han desaparegut del programa d’actes).

Així, es pot vore la transformació que han experimentat les activitats ¡ relacionades amb la festa i els actes que en formen part: els antics mètodes de plantar falles (hi ha imatges d’una plantà al tomb), l’evolució de la indumentària (masculina i femenina), les tècniques en la construcció de ninots (figures de cera vestides amb roba), la temàtica tractada pels cadafals, el transport de peces de les falles, els antics obradors dels artistes (als terrenys de l’antiga Fira de Mostres), l’Ofrena o les disparades pirotècniques, entre d’altres.

El Gremi d’Artistes Fallers, juntament amb l’Associació d’Estudis Fallers, la Junta Central Fallera, el Museu Valencià d’Etnologia i l’Institut Valencià de Cinematografia Ricardo Muñoz Suay (IVAC), aposten per rescatar i difondre el ric patrimoni cinematogràfic relacionat amb la festa fallera, d’indubtable valor etnològic, perquè puga servir de vehicle per a conéixer-la millor.

Amb este objectiu, el material seleccionat repassa la història de les Falles al llarg del segle xx, combinant filmacions del NO-DO amb unes altres anteriors i alguns films posteriors, tant d’àmbit més casolà com també de caràcter turístic. La sessió estarà oberta per una breu xarrada introductòria, i a les projeccions els seguirà un debat amb el públic, ja que es pretén la màxima divulgació d’estos materials per a una millor posada en valor patrimonial de la festa de les Falles.

Pel·lícules seleccionades:

Valence: Fête traditionnelle des Falles («Fires i Festes de València»). França, 1917. Pathé-Gaumont. Arxiu CDF. Es tracta del documental més antic que s’ha trobat sobre les Falles.

Postdam 12 («Valencia. Exposición humorística, 1937»). França, 1937. Film Popular. Filmoteca de Catalunya i Arxiu CDF. Este breu noticiari amb locució francesa repassa l’exposició dels ninots de les quatre falles antifeixistes que no es van arribar a plantar en 1937 i que es van exposar a la Llotja de València.

Fallas en Valencia. Espanya, 1943. CIFESA. Dir.: Arturo Ruiz Castillo. Guió: José Ángel Ezcurra, Vicente Coello i Ángel Jordán. Documental que reflectix els canvis experimentats per l’univers faller en l’organització i celebració de la festa, arran de la constitució de la JCF.

Valencia («Fallas, 1944») NO-DO. Noticiario A – núm. 65 (març). Espanya, 1944. Filmoteca Espanyola i Arxiu JCF. Noticiari que revisa alguns dels principals actes del programa oficial de festes del 1944, així com una selecció dels monuments que es van plantar aquell any a la ciutat de València. –

Valencia y sus fallas. NO-DO. Espanya, 1947. Filmoteca Espanyola i Arxiu JCF. Noticiari que mostra el treball de diversos artistes fallers als seus obradors i conté imatges d’alguns festejos ja desapareguts.

Film amateur de la Falla Exposició. València, dècada dels setanta. Rodat per Rosendo Sorlí. Arxiu: CDF. Pel·lícula que, més enllà del seu caràcter privat o del seu àmbit “aficionat”, ha permés conservar fragments íntims de la història i de la memòria fallera tan interessants com aquells altres que la indústria va captar.

La noche del fuego. Espanya, 1982. Dir.: Raul Peña. Caja de Ahorros de Zaragoza-Aragón y La Rioja. Arxiu: JCF. Documental d’homenatge a València, que va aconseguir el primer premi al millor documental en el XIII Festival de Cinema de Moscou (juliol de 1983).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter