Destacados

Conclou la primera taula de les V Converses Les Falles, a La Nau sobre els drets d’autoria dels monuments

Dilluns de vesprada ha tingut lloc la primera sessió de les converses sobre Falles a la Universitat de València, organitzada per l’Associació d’Estudis Fallers, la Junta Central Fallera i el Gremi d’Artistes Fallers. Enguany tracten el tema de l’autoria i la propietat intel·lectual dins l’àmbit faller i en la primera taula el tema s’ha centrat en els drets de la creativitat en el monument faller. Els ponents han parlat d’assumptes com ara els drets d’explotació de les falles, de l’amateurisme de la professió o de la reproducció i còpia de les falles.

Salomé Cuesta, docent en la Facultat de Belles Arts de València i especialitzada en videoart, ha assegurat que, en general «els artistes visuals es troben dins una situació d’incertesa en l’autoria pel que fa a drets d’explotació». Ha fet esment de l’altre tipus de dret, «el dret moral, que tots els artistes tenen assumit». També ha parlat de la problemàtica d’autoria de les falles, perquè, segons ha explicat, «moltes falles treballen sobre imatges procedents dels mitjans de comunicació».

D’altra banda, Carlos Corredera, dissenyador gràfic i il·lustrador d’esbossos fallers, ha argumentat que en les falles «es tracta l’artista faller com un obrer, que produïx per a la festa, però no se li reconeix l’autoria». Ha afegit, també, que la situació en uns altres llocs és diferent; «a Alacant està prohibida la reproducció dels esbossos», un sistema per a protegir l’autoria dels treballs que, segons Corredera, «no està reconeguda en les Falles».

Vicente Lorenzo, artista faller que du 4o anys modelant figures per a falles, ha afirmat que «en el món de les falles es maltracta la segona còpia d’un mateix motle», fent referència als coneguts «refregits», que per a Lorenzo són «una manera d’humiliar el treball de l’artista faller, que és al capdavall un obrer».

Carlos Ortín, professional de la il·lustració i membre de l’Associació Professional d’Il·lustradors Valencians, ha posat la clau de la problemàtica en el fet que «els autors de les falles, artistes, guionistes i dibuixants no tenen prestigiada la seua faena». També ha assegurat que «l’amateurisme és un problema dins la professió d’artista faller, i no per manca de prestigi en el seu treball; si l’autor no dóna prestigi a un treball, el públic tampoc».

Per últim, el periodista de Levante-EMV Moisés Domínguez ha parlat dels drets de reproducció dels esbossos en la premsa. «Si no es permetera publicar els esbossos, la premsa no parlaria dels artistes», a la qual cosa ha replicat el moderador, el periodista Joan Castelló, posant sobre la taula la frontera entre drets d’imatge i drets a la informació.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter