Destacados

PRESENTACIÓN PROYECTOS FALLA BARRACA-ESPADÁN

El viernes 20 de noviembre ha tenido lugar la presentación de los proyectos que la falla Barraca-Espadán va a plantar en su cincuenta aniversario. Para celebrarlo, la falla infantil de Ximo Martí sube a sección especial, y la falla grande hace un homenaje al barrio y al esfuerzo de la comisión de la mano de Pedro Simarro. Ambos proyectos cuentan con la colaboración de Eva María Cuerva.

IMG_0498

El acto comenzó con la representación de los infantiles de la temática de su fallita 2010:

IMG_0487

IMG_0488

A continuación, el artista infantil Ximo Martí y los máximos representantes de la fallita presentaron el boceto:

IMG_0489

IMG_0490

IMG_0491

FALLA INFANTIL

ARTISTA: XIMO MARTÍ

LEMA: ALICIA EN EL PAÍS DE LES FALLES

SECCIÓN ESPECIAL

Boceto Infantil

IMG_0518

IMG_0519

EXPLICACIÓN:

Qui no ha llegit el llibre o ha vist la pel·lícula? O almenys, qui no ha sentit parlar de “ALICIA EN EL PAÍS DE LES MERAVELLES”?
Doncs bé, tot açò comença a Anglaterra, quan el matemàtic, sacerdot anglicà i escriptor britànic, Charles Lutwidge Dogson, baix el pseudònim deLewis Carroll, edita l’obra “Les aventures d’Alicia en el País de les Meravelles”, açò és l’any 1865.
L’obra ha sigut traduïda en nombrosos idiomes. També, moltes han sigut les seues adaptacions cinematogràfiques, probablement la més coneguda siga la de Walt Disney.
Disney, comença a interessar-se per esta història en 1933. Van pensar en un principi fer una pel·lícula d’imatges reals o més probablement una mescla d’imatges reals i dibuixos animats. A la fi, es va realitzar una pel·lícula de dibuixos animats, com ben tots sabem.
El nostre artista infantil, basant-se en estes històries, ha volgut crear una nova Alicia, un poc diferent, encara que mantenint la màgia i la fantasia d’aquella xiqueta.
Així, el nostre monument faller infantil, ho titularem: “ALICIA EN EL PAÍS DELS FALLES”.
El país de les meravelles, passa a ser el país de les falles.
Que haguera ocorregut si esta història haguera sigut creada per un valencià? O per algun enamorat de la nostra terra i de la nostra festa? Perquè tal vegada, probablement, s’haguera desenrotllat de la manera següent.
El món d’Alicia és un món de fantasia, i que millor fantasia que el món de les falles.
Els somnis d’Alicia, passen a prendre sabor a festa fallera.
Vegem com és la nostra particular història d’Alicia:

Alicia és una preciosa xiqueta, vestida a mitges amb un trage de valenciana, que la fa més encantadora si és possible. Assentada en un butaca, pareix una Reina sobre un tron reial.
Sobtadament apareix junt amb ella un conill blanc, amb el seu brusa fallera, i sempre mirant el seu rellotge de butxaca. Este conill, representa al Delegat d’Infantils, que arriba tard a un acte de la Comissió Infantil. Tan sols al veure la seua inquietud, Alicia es queda extasiada en el seua butaca, tanca els ulls i de sobte es troba en un peculiar món de fantasia.
Passa per un pont replet de flors, flors que van vestides de falleres, Alicia els pregunta que on van tan esplendides, i elles contesten que es dirigixen a l’ofrena, l’ofrena de flors, representen a la Comissió Femenina Infantil.
Continuant amb el seu caminar, Alicia arriba a un bosc ple de revollons humanitzats, allí dos bessons encruelixen una divertida actuació de playback, és una de les activitats preferides de la Comissió infantil.
Dalt d’eixos revollons, es troba una eruga amb molts braços, és un membre de la directiva que havia de realitzar tantes activitats, que fins i tot li falten braços per a tot el que havia de fer, per a poder aguantar eixe ritme, s’estimula amb bona cosa de refresc de Cola.
La Comissió infantil esta preparant-se per a la cavalcada del ninot, disfressats de cartes d’una baralla, en això arriben les flors per a l’ofrena, han de ser roges i com el florista no entenia, ens les he enviat blanques i han de trobar alguna solució i decidixen pintar-les de roig, representen a una jornalera Delegació d’Infantils.
Després de molt caminar, Alicia arriba a un casal faller, on hi ha tants xiquets que estos ixen per portes i finestres, són una flamant Comissió Infantil.
Esta preparant-se un sopar de sobaquillo. La llebre de març, ha de repartir ràpidament un sac de cacaus per damunt de les taules, uns ràpids ratolinets es posen les botes menjant-se els que cauen a terra, el gat de Cheshire els observa atent i flamenc.
Prompte apareixerà el faller fartò, que tot ho devora, es menja fins a les pells del cacau.

En un altre lloc, es troba el bunyoler boig, preparant xocolate i bunyols. Celebra la festa del “No aniversari”
No podia faltar el fuster, que en este cas representa a l’artista faller, i que omplirà tota la falla de ninots i cartells.
A la fi, Alicia es troba amb unes persones molt especials, són el Rei i la Reina d’este país d’il·lusió i representen al President i la Fallera Major Infantils, es diuen Inés i Alejandro.
Alicia no vol despertar-se d’este meravellós somni, però al final, el dia 19 de març, les flames acabaran amb este món de fantasia, però açò no serà el final, perquè en eixe precís moment començarem a crear-se noves i trepidants aventures, dins d’este inesgotable e il·lusionant PAÍS DE LES FALLES.
Així, doncs, hem creat la nostra particular història d’Alicia, que des de la seua il·lusió, ha inspirat el nostre artista infantil perquè ens presente l’esbós del que serà el nostre monument faller infantil 2010, i que es titulara “ALICIA EN EL PAÍS DE LES FALLES”
.
TRAYECTORIA DE XIMO MARTÍ:

El meu nom és Ximo Martí Fernández, vaig nàixer a València el 19 de juny de 1986.
Faller des que vaig nàixer de la falla Barraca-Espadan, cursí estudis en Escolapis de la Malva-rosa.
L’any 2003, participe en un concurs de dibuix impartit pel mestre D. José Puche.
L’any 2004, el meu últim any d’Escolapis, realitze la falla infantil del meu col·legi. A l’abril d’eixe mateix any, em vaig examinar d’Artista Faller en el Gremi d’Artistes de Borriana, del qual isc amb un aprovat i l’any 2009, em vaig incorporar també al Gremi d’Artistes Fallers de València.
L’any 2005, vaig plantar les meues dos primeres falles, obtenint els premis següents:
ü4 Premi, secció 5a.
ü11 Premi, secció 8ª
L’any 2006, vaig obtindre els premis següents:
üFalla Conserva – Berenguer Mallol: 6 Premi, secció 5a
üFalla Álvaro López – San Juan de Dios: 5 Premi, secció 6a
üFalla Barraca – Columbretes: 12 Premi, secció 5ª

L’any 2007, vaig obtindre els premis següents:
üFalla Conserva – Berenguer Mallol: 2 Premi, secció 5a
üFalla Barraca – Columbretes: 1 Premi i 1 Premi d’Enginy i Gràcia, secció 5a
üFalla Rio Tajo – Cavite: 3 Premi, secció 10a
L’any 2008, vaig obtindre els premis següents:
üFalla Juan de Aguiló – Gaspar Aguilar: 1 Premi, secció 5a
üFalla El Rat Penat: 7 Premi, secció 1a
üFalla Barraca – Columbretes: 3 Premi, secció 7ª
üFalla Trinitat – Alboraya: 7 Premi, secció 4a
üFalla Rio Tajo – Cavite: 5 Premi, secció 10ª
L’any 2009, vaig obtindre els premis següents:
üFalla Espartero – Ramón y Cajal: 6 Premi, secció 1a
üFalla El Rat Penat: 6 Premi, secció 2a
üFalla Grupos Virgen del Carmen: 15 Premi, secció 3a
üFalla Trinitat – Alboraya: 3 Premi, secció 4a
üFalla Barraca – Columbretes: 6 Premi, secció 8a

üFalla Conserva – Berenguer Mallol: 2 Premi, secció 14a

Posteriormente fue el turno de que Pedro Simarro presentara la falla adulta:

IMG_0495

IMG_0496

FALLA GRANDE

ARTISTA: PEDRO SIMARRO

LEMA: 50 ANYS CAVALCANT LA FESTA PER TERRA I MAR

SECCIÓN 1A

Boceto Grande

IMG_0520

IMG_0521

01

 

04

05

06

08

09

10

 

 

 

14

16

17

18

19

20

21

EXPLICACIÓN:

En el nostre 50 aniversari hem volgut retre homenatge al nostre volgut Cabanyal, una terra que ha vist nàixer i créixer a molts dels components de la nostra Comissió.
Un Cabanyal, on es mescla la fresca brisa marinera i el càlid perfum de les fruites i verdures de la nostra horta. Un Cabanyal, mescla de mar i terra, on cabia trobar a eixes barques carregades de peixos platejats, o eixos carros carregats de fruites multicolors.
Un Paradís vingut a menys, és cert, un Paradís amb perill d’extinció, però encara viu.
Una de les característiques més excepcionals de la terra valenciana és la sana convivència entre horta i mar, una convivència harmònica que fa d’esta terra, una terra especial.
L’horta, paradís florit que en les seues aromes perfuma la nostra terra i la vist i guarnix de mil colors i sabors. Tonalitats verdes, roges, taronges, invadixen la nostra terra com a pinzellades sobre un gran llenç de terra humida.
Una horta on la seua vivenda típica és la que li dóna el nom al nostre carrer, “La Barraca”.
Una horta on es viu de manera peculiar, on les famílies treballen i viuen unides, on el cuinar una suculenta paella, no és només fer el menjar, si no és quasi un ritual, que unix al voltant de la taula a tots els membres de la família. Una manera de vida jeràrquic, on cada un sap i assumix les seues atribucions, on conviuen en harmonia iaios, pares, fills i néts, on els aliments bàsics i necessaris s’obtenen de la pròpia terra, o es cria en els seus corrals.
D’altra banda, el mar, immensa plana d’aigua fresca, que ens brinda la seua agradable brisa, tonalitats turqueses, maragdes encreuades per línies blanques conformades per les ones que juguen pròximes a una arena blanca i fina que cobrix la platja.

Barques, veles, home de pell assaonada pel sol i el salnitre, enormes bous estirant les barques, dones impacients a la vora del mar, peixos encara vius, inspiració per a poetes i pintors, quadros ple de llum i vida.
Els hòmens del mar, hòmens abnegats, hòmens acostumats al treball dur i pesat, buscant sempre la recompensa d’una bona pesca.
Un mar que lluïx precioses tonalitats brillants baixos els rajos del sol o de la lluna, sempre atent, sempre viu.
Hem parlat de l’horta i del mar, doncs bé, hi havia un tros de la terra valenciana, on l’horta lluïa esvelta, exuberant dia a dia, el sol il•luminava i ella se sabia bella, des de les seues terres veia dia i nit eixe hipnotitzador i grandiós mar i s’enamora d’ell. Al seu costat un mar immens s’estenia seré, tranquil, però la presència d’eixa preciosa horta, el desinquietava, al final es va donar compte que s’havia enamorat d’ella, el Mar s’havia enamorat de l’Horta, però mai podia arribar a ella.
Un dia de tempestat, el mar es va enrabiar i una força desmesurada va invadir aquelles hortes, inundant-les completament, i va ser així com el Mar fecundà a l’Horta, i d’eixa unió va nàixer una terra peculiar i diferent: “EL CABANYAL”
Poble mariner, poble treballador, poble noble i sincer, poble de gent humil, però honrada, en els seus carrers es vivia de manera alegre i familiar.
Dins d’aquell Cabanyal, fa 50 anys, l’any 1960, un grup d’hòmens creen una Comissió Fallera, que dia a dia, any rere any, ha anat refermant-se i creixent. En ella hòmens i dones han treballat i treballen de valent per a mantindre.
Una Falla que hi ha sigut recer de centenars de persones que han volgut sentir la festa com a només els fallers saben viure-la.
Una Falla antiga que no vella.

Una Falla que viu un present, on un passat cavalca ferm cap al futur. Un passat representat per un llaurador i una llauradora abillats amb el nostre trage regional, tradicions que mai podem ni volem oblidar. Un present amb força que galopa amb fermesa i seguretat amb les regnes bé subjectes. Un futur on volem arreplegar tots els fruits que hem anat sembrant al llarg d’estos 50 anys.
Així és i així ha de ser.
Volem viure un present ferm i segur, sense oblidar les arrels que ens dóna el nostre passat, però mirant sempre cap a un venturós futur.
Així el nostre 50 monument faller, el dediquem al nostre Cabanyal i a la nostra Falla, i l’hem titulat “50 ANYS CAVALCANT LA FESTA PER TERRA I MAR”
.
.
.
TRAYECTORIA DE PEDRO SIMARRO:

PEDRO SIMARRO FERNÁNDEZ, naix a València un 13 de gener de 1979. Amb marcades qualitats per a la pintura i el dibuix des de xicotet, per la qual cosa inicia els seus estudis en este tema.
Finalment deixa els estudis i se centra en el món de les falles de mà de mestres de la talla de PEPE MARTÍNEZ MOLLÁ l’any 1997,el seu aprenentatge en el taller de Pepe Martínez Mollá es va prolongar durant 4 anys.
Posteriorment passa a formar part de l’equip de PACO LÓPEZ ALBERT on prosseguix el seu aprenentatge i coneixement avançat de les tècniques de modelatge, pintura i creació de falles. Durant este període comença a presentar els seus primers monuments íntegrament seus en categoria infantil, destacant el monument realitzat l’any 2005 per a la comissió Joaquín Navarro-Carrícola, que obté un 3er premi en la Secció 3a Infantil.
L’any 2006 per a la mateixa comissió 2n premi en la Secció 2a Infantil.
L’any 2007 planta per a la comissió Ciscar-Burriana en lasecció Especial Infantil obtenint un meritori 6t premi i 6a posició en l’exposició del Ninot, per a la comissió Luis Lamarca-Velázquez obté el 3er premi en la secció 3a.
En el 2008 repetix en secció Especial Infantil per a la comissió Embrutar-Burriana obtenint 3er lloc en l’exposició del Ninot. En aquest any planta les seues primeres falles grans i obté el títol de Mestre Faller.
En l’exercici 2009 plantà només monuments adults per a les comissions Venezuela-Agustí Sales, Avd. Giorgeta-Roig de Corella, Conserva-Berenguer Mallol, Joaquín Navarrés-Carrícola, destacant la que plantà per a la nostra comissió en la categoria 1a A, on vam obtindre el 8u premi de la secció.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter