Destacados

LES FALLES DE LA GRATITUT. FALLAS 1958

LES FALLES DE LA GRATITUT. FALLAS 1958

Per Manolo Sanchis

Vestint a València en tristors de guerra

la tempesta arriba entre trons i llamps;

la tèrra tremola, la pluja s’afèrra

i com un diluvi que anega la tèrra

les aigües som ames de ciutat i camps.

Lo rìu que dormía camina en vèu fòrta

Les aigües fangoses son riu de sang;

que sang en la tèrra que s’en dú l’hòrta

que sang son les vides que en fúria s’empòrta

que sang en la angúnia que nos pòrta el fang

 

Emili Camps 1958

Llibret Falla Convent Jerusalem i Matemàtic Marzal

Havien sigut unes setmanes frenètiques; la tragedia estava present i el record de la pluja, l’aigua i el fang romania en cada racó, dels carrers i places de la ciutat. Una ciutat que s’obria pas a través del fang i encara que ferida, intentava aparençar una normalitat que encara tardaria mesos a aconseguir. La societat civil de tota Espanya havia respost de forma espontània, a la crida dels mitjans de comunicació. Mitjans que van organitzar rifes, sortejos i col·lectes, en especial Radio Juventud de Múrcia i el seu locutor Adolfo Fernández, que es va desviure des de l’emissora per a ajudar als damnifi cats. Situació que contrasta amb les promeses ajudes ofi cials, que es retarden en temps i en forma, generant un malestar en el Consistori, que mesos mes tard desembocaria en el cessament de l’alcalde En Tomás Trenor i Azcàrraga.

¡TOT PER VALÈNCIA!

Sobre la base del centro

Un micròfom hi ha posat;

vol ser Radio Juventud de Murcia

¿Qui està radiant?

Alli no hi ha locutor;

es veu a un xiquet alat

montat sobre una cadira

perquè li ve el “ micro” alt.

Vol ser Adolfo Fernandes,

el locutor més genial

i jove de tota Espanya

quer ha conseguit renom gran

Des de la seua emisora

ha sabut interesar

a la nació en nostra ajuda

com no es podia somniar….

Dirigint una subasta

de forma tan magistral

que recaudaren millons

en ajuda als valencians.

Per això una valenciana

junt a l’emisora està

mirant al precoç xiquet

com si l’ animara abraçar.

Es València que agraix

tot el que per ella fa

Radio Murcia; Tota Espanya…

i d’emocio està plorant

 

Llibret: Cami Real de Madrid-Cruz Cubierta, 1958 (extracte)

L’ambient no era el més propici, ja que després de la catàstrofe, la desmoralització havia fet mossa, en sectors estretament relacionats amb la festa, com és el de servicis, que havien d’organitzar-se i començar de zero, després d’haver perdut tot el que tenien en els seus comerços, i restaurants. D’ací la insistència de l’Alcalde, que veia la necessitat celebrar els festejos, per a recuperar la malparada vida quotidiana i aparençar certa normalitat a la resta del País, en el menor termini de temps possible. Estes intencions no van ser bé vistes per certs sectors socials, que després de tanta desgràcia no tenien ànims de celebrar les festes, així com l’Església, amb motiu de la coincidència en dates de la Setmana Fallera amb la Quaresma, algo que en l’Espanya de les acaballes dels anys cinquanta, no estava ben vist. Es va arribar a proposar, segons el periodista F.P. Puche en el seu llibre, Fallas en su Tinta, que en cas de celebrar-se l’ofrena, no es consentiria en una altra ocasió, que coincidiren les falles amb la Quaresma, i no donarien l’autorització per a tal acte. També van proposar el canvi de dates per a les festes falleres al mes maig; en concret la festivitat de Sant Josep Artesà. Intencions que no van ser ben rebudes en els sectors festius de la ciutat, que inclús en estos anys de fèrria dictadura, realitzen la coneguda pintada, en les parets de la tómbola diocesana.

Marcelino el tombolero, ya no quiere ser fallero

PÓRTIC:

Per motius calamitosos

que ens danyaren en estrem,

abatuts i tremolosos

anàvem pensat ductosos:

¿Farem falla o no en farem?

Era gran el derrotisme

i conmovedor el plany,

mes una veu d’optimisme

cridà ;¿ Com vindra el turisme

si no hi ha falles enguany?

Que ben mirat , estos dies

en que sona el tabalet,

entre joioses folies

i agradables alegries

Se fa un negoci complet.

La fonda, la botiqueta,

el café, com el mercat,

quanyen la seua pesseta.

lucranse-se fi ns el poeta

que està onze mesos parat.

La festa és la protectora

del poble treballador;

i en la gràcia ensisadora

que a nostra ciutat colora,

troba una vida millor.

 

Llibret falla Plaça del Dr. Collado 1958 (extracte)

El 7 de novembre totes les falles de la ciutat van ser convocades, per primera vegada després de la tragèdia, en Junta General Extraordinària de presidents, a instàncies del llavors alcalde D. Tomás Trenor Azcárraga; l’expectació era lògica i l’assistència va ser massiva, ningú podia faltar a la cita i cap podia eludir la responsabilitat del seu càrrec, ja que el que calia decidir, afectava tota la ciutat.

Las fallas para Valencia, no son una frivolidad, ni un capricho, son un acto de servicio que se rinde a la ciudad, siendo las impulsoras de su economía, Una Valencia sin fallas es como un cadáver sin enterrar.

Clemente Cerda

Pese al dolor, pese a los designios arzobispales, hay que hacer las fallas porque son “el pan de los artesanos” y el “faro del turismo.” Que no sólo llega para ver Valencia, sino que pasa a otras capitales españolas.

Clemente Cerda (Levante 1958)

Las fallas, puntuales y ruidosas, serán, en cambio, una inyección de confianza para los valencianos. Su presencia alegradora pondrá en nuestros ánimos seguridad, estímulo, sensación de habernos reintegrado a una vida normal y protegida.

Joan Fuster (Festividades 1958)

 

La reunió es va convertir en un moment històric, en el que cada un dels presents va haver de deixar de banda la tragèdia viscuda fea poques setmanes, i contestar a la pregunta realitzada pel llavors president En Clemente Cerdá ¿Hi hauria falles o no, en 1958? El dubte estava en l’aire, i l’un darrere de l’altre, varen respondre al preguntat. Només huit presidents, de tots els convocats, van contestar no; donada la situación desastrosa de les seues demarcacions, després de les inundacions.

Este SI de los falleros, sirvió para demostrar que la riada que pudo llevarse al fondo del mar vidas, ilusiones y haciendas, no pudo arrastrar con su fuerza demoledora el espíritu de Valencia, porque éste radica con mayor proporción en el alma de los falleros. Lo que valora más el SI, fue el conocimiento exacto de que, al plantar fallas en el año 1958, el fallero rendía un servicio a Valencia porque era Valencia la que necesitaba de las fallas y no el fallero el que tenía que gozar de ellas; porque el fallero, con su gran sensibilidad, supo captar el momento histórico en que vivía y comprendió que sí la continuidad de nuestra fiesta esta quedaba cortada, difícilmente podríamos recuperar el terreno perdido, y que al mismo tiempo debíamos ofrecer a España, no nuestra cara triste, no nuestros pesares, sino lo que España conoce de Valencia, su alegría, su sol y sus fiestas; aunque esa alegría y esas fiestas ocultan que dentro del corazón llevamos abiertas las heridas y sangrantes nuestras penas; pero éstas sólo para nosotros; sólo para nuestro íntimo sentir, para poder ofrecer a España, como si nada hubiera pasado, unas fiestas de fallas en el año 1958 que hiciera pensar que nuestra ciudad había vuelto a ser la “Perla

del Mediterráneo”, el País del sol,” y la “ Tierra de flores y de la alegría.”

 

Memoria anual JCF Ejercicio 1957-1958

FALLAS 1958

ALEGRÍA DE GRATITUD

Sacó Valencia fuerzas de flaqueza

y en aras de su instinto creador

ofrece nuevamente el esplendor

de su fiesta del arte y la belleza

El río desbordóse con fiereza

en la noche clamante de dolor,

y Valencia sumida en estupor

acertó a conservar su fortaleza

España fraternal y generosa

a Valencia encauzo su gran riada

de socorro, de amor y caridad

Y Valencia, serena y animosa

se recrea de nuevo en la “plantada”

de las fallas en toda la ciudad.

Las fallas actuales de Valencia

resultan agridulces y severas,

con mezclas de dolor y placenteras,

joviales con mesura y continencia.

No se puede aludir la pervivencia

de trágicas jornadas lastimeras

y desdichas latentes y certeras

que el río provocó con su inclemencia

Pero fué tan excelsa la virtud

de aquellos que nos dieron como

hermanos

a raudales su gran solicitud,

Si otras veces brindamos alegría

irónicos, festivos y burlones

con la risa brindamos emociones

de alegre gratitud en este día.

Y con premeditada algarabía

nuestros bellos ninots lanzan pregones

de cariño fraterno a las regiones

que nos dieron amor con hidalguía.

Como entrañable reconocimiento

nuestras fallas hoy son un clarinazo

de alegría cordial por el aliento

de España que nos dio dulce regazo

Por eso hogaño nuestra grey fallera

le rinde gratitud a España entera.

Luis García de Fuertes

Libro Oficial Fallero 1958

La maquinària s’havia posat en marxa, i tot el que això suposava. Esta vegada tot giraria al voltant d’un tema comú Valencia por España; calia demostrar a Espanya sencera que València és agraïda, i que no oblida als que li van donar la mà en els seus moments difícils. Les festes havien iniciat el seu camí, com hem dit adés, i el calendari era implacable, en poques setmanes s’anomenarien les falleres majors de la ciutat, María Teresa Amorós Lluch y Mª del Pilar Sánchez de León y Rodríguez- Roda, major i infantil respectivament. Estigueren acompanyades per una Cort d’Honor vinguda de totes les regions d’Espanya, desplaçant-se a este efecte setze senyoretes; Mercedes Valero, -Alacant- Mercedes Conradi Lizaur -Andalucía- Luisa María Arroyo González -Aragón- Cristina Alvarez Buylla Melendez -Asturias- Amparo Zaforteza y Oleza- Baleares- María Luz Campos Quintero. -Canarias- Amparo Solé Villalonga- Castelló- Carmen Pombo Bravo – Castilla la Nueva- Ana María García Inés Martínez –Castilla la Vieja- Ruth Horro -Catalunya- Felisa Murillo Bernáldez –Extremadura- Faly Vázquez Rodríguez- Galicia- Mª del Camino Alvarez Cadórniga- Valdueza –León- María Dolores Alfín Massot -Murcia- Blanca Errea -Navarra- y Mª Covadonga de Icaza y Zabálburu -Vascongadas-

Queríamos llegar a toda España nuestro reconocimiento, y no encontramos la forma de hacerlo, pero como manda el corazón, pronto se vio la fórmula de hacerlo, y ésta fué la más maravillosa Corte

de Honor que hayamos podido tener nunca los falleros para nuestra Fallera Mayor.

Memoria anual J.C.F. (Ejercicio 1957-1958)

El programa d’actes oficials està esguitat d’actes d’agraïment, com la Cabalgata de Exaltación Nacional, o la presentació de la Fallera, a qui van assistir totes les senyoretes invitades de La Cort d’Honor. O la falla de la Plaça de l’Ajuntament, llavors del Caudillo, amb el lema Valencia agradecida, de l’artista Juan Huertas.

PICOTADES DE TITOL

Presenta’l espectador

esta falla de riuada.

després que fon desolada

per el turbió arrollador

al sempre actíu llaurador

que sembra ab tots els afectes

millores en tants aspectes

perque València recobre

lo seu vól i no sotsobre

com sempre entre mil proyectes.

La normal circulació

ha imposat el guadia urbá

que ordena’l riu ciutadá

una urgent desviació,

El Turia obedix, ¿con no?

tement eixe gest sever

del aparent soliguer;

i educat i comprensiu

dixant son aire impulsiu,

discurrix… per el Saler.

Reparen en atra escena,

Que ademés de compassió produix

indignació

per la terrible condena,

Somesos a la cadena

del aigua, element traidor,

hem comprobat en dolor

que sòls mos deixá el tarquim

la excòria, lo més roïn

i s’empotá lo millor.

No, no adelantarem res;

perque, ben averiguat,

a tanta calamitat,

amargor, dòl i revés,

mos compensen, tot exprés

en amenaces a dolls,

fi ns els rabos i corfolls

entre química i Sputniks

i on els locos, son els únics

a qui no se pot dir folls.

Tambe a la Industria i Comerç

el cataclisme ha abatut,

pese a que heróic i mut

se sobrepossa´l mal terç.

Poc propici fon l’almers

de tan trágic abatoll;

el fang i el liquit, a dolls

en soterranis i baixos

no precisa de relaixos

puix se veren aigua’l coll.

Llibret de la Falla del Foc. Ricardo Valero Muñoz, 1958 (extracte)

D’altra banda, la situació de la Ciutat després de les inundacions, millorava molt lentament, sent cada vegada mes patent el retard que patien les ajudes promeses pel règim franquista, després del Decreto de Adopción de València, de 18 d’octubre de 1957.

¿Por que los hombres enmudecen?. Enmudecemos a veces por inconsciencia, por ignorancia, por comodidad, por cobardía… Y en esos momentos injustos de silencio, Dios permite que hablen las piedras, es decir, el mundo inanimado, porque el mundo dotado de alma ha callado cobardemente.

La palabra que sintetiza la verdadera situación de Valencia, dentro y fuera de la riada, es ésta: silencio. Valencia era, permítaseme decirlo, la gran Silenciada.

Extracte del discurs de proclamació de la Fallera Major de 1958

El Ilmo. Sr. Martín Domínguez, director del diario de “Las Provincias”, dio en su discurso, una lección de serenidad y valencianía, a la que no estamos acostumbrados los valencianos.

Los falleros no olvidaremos nunca esta maravillosa lección, que nos dio el ilustre mantenedor don Martín Domínguez Barbera, y procuraremos en lo sucesivo, hacernos dignos de todo cuanto en su discurso solicitó de todos los valencianos.

Memoria Anual JCF (Ejercicio 1957-1958)

Els festejos van estar en la línia dels anys anteriors, gràcies a l’ajuda municipal i a l’apadrinament d’algunes falles per nombrosos ajuntaments de tota Espanya, que van ajudar econòmicament per a la realització dels monuments.

Els cadafals van disminuir la seua presència en els carrers de forma inapreciable, oscil·lant entre un i deu menys. Número que les revistes especialitzades de l’època, no es posen d’acord i que hui és impossible censar, donat el control polític que es va exercir sobre les mateixes. Per un altre costat; el programa oficial Setmana Fallera es va reduir a cinc dies, eliminant-se alguns actes, com el certamen de carrers adornats, per qüestions òbvies. Com no podia ser d’una altra manera en les Fallas de Gratitud el festeig va estar infestat d’actes d’agraïment, ja no sols organitzats ofi cialment, sinó també per les pròpies comissions falleres, que van acollir a visitants de tota Espanya.

Entre els cadafals dedicats a les inundacions, cal destacar el realitzat per l’artista Joan Huertas per a la plaça de l’Àngel, que es va plantar en la capital murciana, dedicat al locutor, Adolfo Fernández i l’actriu, Carmen Sevilla. O els plantats en les demarcacions Cervantes-Pare Jofre, dedicat Radio Juventud de Murcia i Doctor Oloriz, Av. J. Antonio-Mestre Serrano, Camí Reial de Madrid-Creu Coberta i Sant Vicent-Falangista Esteve, tots ells dedicats a temes relacionats amb les inundacions.

Completant-se, amb els temes dedicats als recents llançaments espacials i a les excel·lències de la mel sobre els sers humans.

No queréis más que servir a nuestra Valencia, y la J.C.F. eleva su voz para deciros y decir a España entera que estamos orgullosos de vosotros, por que este año mas que nunca, habéis luchado con ahínco, llegando incluso a rozar el heroísmo para llegar a lo que vosotros consideráis como vuestro deber. Podéis pues estar tranquilos. Este año sí que podéis deciros en lo más íntimo de vuestro ser que tenéis una verdadera satisfacción. La satisfacción del deber cumplido.

Memoria de J.C.F. 1957-1958

1958 PROGRAMA OFICIAL

110-130 FALLAS GRANDES

Fallas Infantiles

– Mascletaes, Castillos, Nit de Foc.

– Exposición del Ninot ( 9 de marzo 1958)

– Ofrenda de Flores

– Cabalgata de Exaltación Nacional.

– Cabalgata infantil Radio Valencia.

– II concurso de pesca con caña.

– Festival Benéfi co plaza de toros

– III exposición cerámica artística.

– Concurso de Escaparates.

– III Galería Fallera.

– Crida.

– Vuelta a levante Ciclismo

– Trofeo Balonmano.

– Nit de Albaes

– III Concurso Palomas Mensajeras.

– Concurso de caza i tiro de palomas a brazo.

– Exposición pintura al aire libre

– Trenes y autobuses Falleros:

Madrid, Barcelona y Zaragoza.

– Concurso camareros.

– Prueba de Snipes Club Náutico Valencia

– Festival Vespa

– Natación Trofeo Fallas

– Homenaje Casa de la Caridad

– Partido Valencia- Birmingam.

Alcalde

Tomas Trenor Azcarraga.

Presidente J.C.F.

Clemente Cerdá Gómez (Cesado 16-03-1958)

Salvador Cerveró Ferrer (16-03-1958)

Secretario General

Eduardo Camps Gallego

Fallera Mayor

María de la Encarnación Amorós Lluch

Fallera Mayor Infantil.

María Pilar Sánchez

Cartel Anunciador

Vicente Gil Pérez

Premios Fallas Grandes

Especial.

Convento Jerusalén Artista: Regino Mas

Sección Primera.

Plaza del Pilar. Artista: Pascual Gimeno

Sección Segunda.

San Francisco de Borja. Artista: Vicente Tortosa

Sección: 3ª A

Mar Comedias. Artista: Vicente Luna.

Sección: 3ª B

Alta Santo Tomas Artista: Fernando Roda

Premios Fallas infantiles.

Luis Navarro- A Guillem

Convento Jerusalén

Barcas- Plaza Niños de San Vicente

Berenguer Mallol

Borrull Socorro

Ninot Indultat.

Regino Mas (Convento Jerusalén)

Premis Llibrets (Lo Rat Penat)

Cádiz Literato Azorin.

Publicaciones Falleras

Festividades.(4) Concurso Fallero. (11) Turista Fallero

(17)- Libro Fallero-(19)- Pensat i Fet (47)-El

Cohet.(14)- Carcasa Fallera.(7)- Gran Guía Fallera.(

6)- Humo (10)- Las Fallas (1) Fallero Mayor.(16)-

Fuego.(18)- El Fallero.(18)- La Voz Fallera.(8)- El

Fallero Valenciano. Fotos Fallas. (4)- Album Ninots

Indultats (1)- El Levante. Clima.(116)

Mantenedor Fallera Mayor

Martín Domínguez Barbera

Mantenedor Fallera Mayor Infantil

Manuel Amoros.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter